Op de lokale televisie is een groep boeddhistische monniken te zien, met kaalgeschoren hoofden en saffraan-rode gewaden, ze duiken op in een straat in Colombo, Sri Lanka. Gewapend met machetes, stenen en andere wapens en hun gezichten vervormd door haat. Ze lopen richting Grandpass moskee en beginnen met het gooien van stenen. De ramen gaan eraan, de gelovigen binnen zitten in de val. Ze proberen te ontsnappen, enkelen worden gevangengenomen door de monniken en worden in elkaar geslagen.

Deze beelden dateren van augustus 2013, maar de aanvallen op de islamitische minderheid in Sri Lanka zijn sindsdien alleen maar toegenomen. Volgens cijfers van de politie werden vorig jaar ongeveer twintig moskeeën jaar aangevallen. Boeddhistische extremisten lijken de vrije hand te hebben in Sri Lanka en sommige andere landen van Zuid- en Zuidoost-Azië. In Birma zijn de Rohingya moslims slachtoffer van een etnische zuivering door boeddhisten. In Zuid-Thailand heeft de islamitische opstand sinds 2004 er toe geleid dat sommige boeddhisten de wapens opnamen.

In Sri Lanka zijn moslims en christenen de de nieuwe slachtoffers van geweld en intimidatie. In die kringen heerst angst voor dood en vernieling door boeddhistische benden. De moslims, voornamelijk uit India of handelaren uit de Arabische landen, wonen al meer dan honderd jaar in Sri Lanka. Zij hebben zich vermengd met de lokale bevolking. Ze maken ongeveer acht procent van de 21 miljoen inwoners van Sri Lanka uit. Boeddhisten vinden in de moslims een zondebok om de malaise in het land te verklaren. Dat is koren op de molen van de Bodu Bala Sena (BBS), een extremistische boeddhistische organisatie, in juli 2012 opgericht door monniken die staat voor het raszuiver houden van de bevolking..

De methode van BBS is radicaal – moslims worden gedemoniseerd door de verspreiding van geruchten en onwaarheden, zoals dat ze banen stelen en de economie monopoliseren. De BBS lijkt monniken te hersenspoelen zodat ze in de idealen van deze organisatie geloven.

Dankzij de steun van invloedrijke persoonlijkheden heeft de BBS enkele overwinningen op zijn naam staan. Er is een verbod op de verkoop van hallalvlees. Niet alle moslims geloven dat de extremisten boeddhisten zijn. De daders dragen monniksgewaden om mensen te imponeren en lastige vragen te omzeilen, zeggen ze. Het zijn vermomde gangsters.

Bron diverse buitenlandse persbureaus.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Opmerkelijk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk