Muhammad Yunus, hoofdadviseur van de interim-regering van Bangladesh, benadrukte gisteren in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat verdreven Rohingya moslims veilig en met behoud van rechten moeten kunnen terugkeren naar hun thuisland, Rakhine in het overwegend boeddhistische Birma. Hij bevestigde ook opnieuw dat het land wil samenwerken met de internationale gemeenschap om een veilige terugkeer van de Rohingya mogelijk te maken.
Yunus: ‘We moeten de weg vrijmaken voor de Rohingya om terug te keren naar hun thuisland – Rakhine – met voldoende veiligheid en rechten. Met de steeds veranderende situatie in Birma in gedachten, is Bangladesh bereid om samen met de internationale gemeenschap een omgeving te creëren voor een waardige en duurzame repatriëring van de Rohingya naar hun land. We hebben de taak gekregen om het land weer op te bouwen en terug te keren naar het staatssysteem waar de mensen zo naar hebben verlangd. Ons belangrijkste doel op dit moment is om de fouten uit het verleden te corrigeren en een concurrerende en sterke economie en een rechtvaardige samenleving op te bouwen.’
De Rohingya’s, een overwegend islamitische minderheid in Birma, zijn lange tijd het doelwit geweest van vooroordelen en interetnische conflicten. Het militaire optreden in Birma in 2017 dreef de Rohingya’s op de vlucht. Na het harde optreden van het Birmese leger vluchtten ten minste 7.50.000 Rohingya’s naar Bangladesh. Deze onderdrukking is ook het onderwerp van een ‘genocide’-zaak bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Vrouwen, mannen en kinderen werden vermoord door Birmese soldaten, dorpen in brand gestoken.
Volgens recente berichten zijn in augustus nog eens duizenden Rohingya’s vanuit de staat Rakhine in het westen van Birma naar Bangladesh gevlucht naar aanleiding van de escalatie van de gevechten tussen de militaire dictatuur en het Arakanleger, een gewapende etnische groepering die rekruteert onder de boeddhistische meerderheid.