Aaron Alexis (34) de Amerikaan die gisteren op een legerbasis in Washington DC twaalf  collega’s in koelen bloede doodschoot, was een boeddhist. Dat melden Amerikaanse media. Hij werd behandeld voor mentale problemen.

Zijn daad kwam voor de boeddhistische gemeenschap als een schok. ‘Ik kan niet geloven dat hij dit deed’, vertelt zijn beste vriend en collega en mede-boeddhist Nutpisit Suthamtewakul aan CNN. ‘Hij vertoonde nooit enig teken van geweld.’ Volgens de media geeft deze uitbarsting van geweld aan dat het onmogelijk is om toekomstige schutters en moordenaars in een vroeg stadium te herkennen.

Het is voor iedereen nu duidelijk dat Alexis, die naar verluidt een post-traumatische stress-stoornis (PTSS) had, dringend psychiatrische hulp nodig had. Maar het lijkt erop dat de man zich moest behelpen met een bepaalde mate van zelfzorg. Door met vrienden sessies in een boeddhistische tempel bij te wonen en de voordelen van meditatie te verkennen. Alexis zou niet de eerste militaire veteraan zijn die deze weg opgaat en er zijn redenen om aan te nemen dat deze praktijk nuttig kan zijn.

Wetenschappelijk onderzoeken hebben uitgewezen dat bepaalde vormen van yoga, met de nadruk op meditatie en ademhalingstechnieken, een bijzonder kalmerend effect kunnen hebben op patiënten wier hersenen onder zware belasting overgevoelig zijn geworden. Robin Carnes, een yogaleraar die veel met veteranen werkt, benadrukt het nut van een geïntegreerde aanpak voor het omgaan met mensen met trauma’s.  ‘Mensen als Alexis’, zei ze, ‘hebben duidelijk psychiatrische hulp nodig. Maar voor vele anderen is een combinatie van psychotherapie, medicatie, en de geest-lichaam-aanpak een goede behandelmethode.

Langdurige stress of trauma’s kan leiden tot een verstoring van het parasympatisch zenuwstelsel, het deel van de hersenen waarmee het lichaam zich kan ontspannen. Dit parasympathische zenuwstelsel kan worden “bevroren” in oorlogsgebieden als het lichaam zich voorbereid op gevaar door het pompen van adrenaline in de bloedbaan. ‘Dat is een van de redenen waarom zoveel veteranen met PTSS behoefte hebben aan drugs en alcohol,’  zegt dr. Bessel van der Kolk, een arts en onderzoeker die sinds de jaren zeventig PTSS heeft bestudeerd. Een van de beste manieren om het lichaam te kalmeren, zegt hij, is yoga.

Carnes, pleit voor een geïntegreerde aanpak. ‘Yoga en meditatie helpen mensen om zich in hun lichaam weer veilig te voelen. Bij een trauma ‘verlaten’ mensen soms hun lichaam, ze hebben daar last van.’  Ze is er minder van overtuigd dat boeddhistische meditatie nuttig zou zijn voor iemand als Alexis, omdat er volgens haar vele soorten van meditatie in het boeddhisme beoefend worden en die niet allemaal met de filosofie van goede geest-lichaam-en werk overeen komen. ‘Er zijn soorten van meditatie die aanmoedigen om het lichaam te verlaten’, merkt ze op.

Van der Kolk: ‘Meditatie kan nuttig zijn voor sommige mensen met PTSS omdat het  een directe verbinding geeft met het alarmcentrum middenin de hersenen. Echter, veel getraumatiseerden kunnen de stilte van het mediteren niet aan. Alle ellende en waarnemingen uit het verleden komen weer terug.’

Bron diverse Amerikaanse media.

Categorieën: Nieuws, Krijgsmacht
Tags: , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk