De journalistenorganisatie Reporters Without Borders beschouwt het vonnis in de zaak tegen de Amerikaanse klokkenluider en militair Bradley Manning als gevaarlijk. Hoewel Manning werd vrijgesproken van ‘medeplichtigheid aan het verstrekken van geheime informatie aan de vijand’, werd hij wel schuldig bevonden aan vijf gevallen van spionage en vijf gevallen van  diefstal, waarvoor hij een gecombineerde gevangenisstraf van meer dan honderd jaar kan krijgen.

Het vonnis wordt door de journalistenvereniging gezien als een waarschuwing aan alle klokkenluiders tegen wie de Obama-regering een offensief heeft ingezet. Daarmee wordt voorbij gegaan aan het openbaar belang van die openbaringen. Het vonnis bedreigt ook de toekomst van de onderzoeksjournalistiek, als bronnen opdrogen vanwege het gevaar voor klokkenluiders om veroordeeld te worden. De informatie die Manning zou hebben doorgegeven aan WikiLeaks is gebruikt door onder meer The New York Times, The Guardian, Der Spiegel en Le Monde, die daarbij gebruik maakten van de klokkenluiderssite van Julian Assange, waarop melding werd gemaakt van ernstige misstanden in ‘war on terror’, door de regering Bush, zegt Reporters Without Borders. Wat is erger, het neerschieten van onschuldige burgers vanuit een militaire helikopter in Bagdad in 2007of die informatie te onthullen aan het publiek?

Reporters Without Borders: ‘De omstandigheden waarin Manning verkeert, het oneerlijke proces en gebrek aan transparantie tijdens de hoorzittingen, spreken boekdelen over het lot dat klokkenluiders wacht. Edward Snowden, die met een tijdelijk visum in Rusland verblijft,  heeft alle reden om te vrezen voor vervolging, zoals gedefinieerd door het Verdrag van Genève, als hij terug zou keren naar de Verenigde Staten.’

Een journalist zit momenteel gevangen in een Amerikaanse gevangenis.

Bron Reporters Without Borders.

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Krijgsmacht
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk