Twee boeddhisten, mannen van 21 en 24 jaar oud, zijn door een rechtbank in Birma veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, wegens hun aandeel in een moordpartij, tijdens hevige onlusten in maart van dit jaar. Ongeveer veertig mensen vonden daarbij de dood. De twee mannen zijn de eersten van een groep boeddhisten die voor de rechter moeten verschijnen. Zeker tien moslims zijn ook veroordeeld voor hun aandeel in de gewelddadigheden. Zij kregen straffen opgelegd tussen de twee en 28 jaar.

Volgens getuigenverklaringen, in het bezit van het persbureau AFP, zijn over en weer gewelddagheden gepleegd. Een groep boeddhisten zou een islamitisch school hebben aangevallen en twintig studenten en vier leerkrachten hebben vermoord. De rellen ontstonden nadat een boeddhistische monnik was gedood tijdens een ruzie in een goudhandel.

Bron BDN.

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

7 reacties op Birmese rechtbank vonnist daders moorden

 1. josephine van de waerden schreef:

  Wat is de meerwaarde om de mensen die berecht zijn voor hun misdaden te omschrijven als boeddhist cq moslim???

  • Joop Ha Hoek schreef:

   De redactie doet dit alleen als de achtergrond van de partijen een serieuze rol speelt in dit conflict. Om diezelfde reden noemen wij ook de naam van publieke figuren als ze in het nieuws komen. In dit concrete geval joegen boeddhisten moslims over de kling en vielen er over en weer doden.

   Joop Hoek, redactie BD.

   • Josephine van de Waerden schreef:

    Ménsen jagen elkaar over de kling; hun geloofsovertuiging zou privézaak moeten zijn. Wat mij betreft zou het BD dit soort toevoegingen mogen doen juist omdát het een BOEDDHISTISCH dagblad is.

    • Joop Ha Hoek schreef:

     De hervormer Luther werd door rooms-katholieken vervolgd. Als hij nu had geleefd hadden we dan moeten berichten: de heer L. wordt aangeklaagd door mensen. Ik begrijp Josephine, dat het schokkend is dat boeddhisten dergelijk gedrag vertonen. Maar het is niet anders.

    • Anne schreef:

     wel als die overtuiging de reden is waarom mensen dat doen
     het geloof van de een is maar al te vaak de reden om het geloof van de ander aan te vallen
     boeddhisten zijn net mensen .. het kletst de ene kant op heel mooi en de andere kant op spreken de daden een heel andere taal

 2. Ujukarin schreef:

  In dit geval wel enige. De reden om ‘de ander’ aan te vallen was in dit geval namelijk ook omdat die ander boeddhist danwel moslim was, en ‘jouw groep en identiteit’ heette te bedreigen. Dat nu in ieder geval het Recht beide partijen straft is gezien de recente geschiedenis van Myanmar al heel wat…

  Wijsheid gewenst,

 3. Henk Molenaar schreef:

  “……tijdens een ruzie in een goudhandel.” Volgens mij raak ik hier de draad kwijt…