De internationale journalistenorganisatie Reporters Without Borders is verontwaardigd over de wijze waarop Chinese diplomaten de Franse journalist Cyril Payen, een verslaggever van het Franse tv-station France 24, hebben lastig gevallen en bedreigd. Dat gebeurde na het uitzenden in Frankrijk van de film ‘Seven days in Tibet’, op 30 mei.

Een paar dagen na de uitzending trok personeel van de Chinese ambassade in Frankrijk naar het Parijse hoofdkantoor van France 24 en eiste dat de omroep de documentaire van de site zou halen. Later werd Payen in Thailand telefonisch bedreigd door personeel van de Chinese ambassade in Bangkok, nadat hij arriveerde in Thailand.

reporters without borders logo‘Een dergelijk onaanvaardbaar gedrag kan worden verwacht van de maffia, maar niet van hogere diplomaten,’ vindt Reporters Without Borders. ‘Het is aanvaardbaar dat een ambassade het niet eens is met een verslag. Maar het is volstrekt onaanvaardbaar dat (Chinese) diplomaten in Frankrijk en Thailand met intimidatie invloed uit willen oefenen op de redactionele inhoud van de tv-zender en een journalist bedreigen en hem willen ondervragen en hem strafrechtelijk willen vervolgen.’

Cyril Payen France 24

Cyril Payen, foto RWB

‘Dergelijke methoden zijn in China ongetwijfeld normaal, en dat is jammer, maar ze horen niet plaats te vinden in een vrij land. Wij roepen de Franse autoriteiten op om de vertegenwoordigers van de Chinese ambassade in Parijs te ontbieden en te protesteren tegen deze intimidatie. De Franse autoriteiten moeten het gedrag van de Chinese overheid veroordelen en het opnemen voor de vrijheid van informatievergaring.’

Het is buitenlandse journalisten verboden Tibet te bezoeken en melding te maken van de sociale onrust in Tibet en de aangrenzende autonome gebieden. Al eerder werden er incidenten met journalisten gemeld.  Vorig jaar januari arresteerde de Chinese politie een CNN-team op een tolstation in de provincie Sichuan en verhinderde dat ze doorreisden naar een nabijgelegen Tibetaanse autonome regio.

Bron IFEX

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Media
Tags: , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu