Tibet staat niet meer op de Nederlandse China agenda. De China Strategie die Minister Blok vandaag presenteerde noemt Tibet niet 1 keer. International Campaign for Tibet (ICT) heeft er bij de Nederlandse regering herhaaldelijk op aan gedrongen om mensenrechten in Tibet een wezenlijk onderdeel te laten zijn van de vandaag gepresenteerde China Strategie. ICT: ‘Helaas moeten wij tot de conclusie komen dat de Nederlandse regering angstvallig heeft vermeden de mensenrechten in Tibet te benoemen. Het is een flagrante ontkenning van de rechten van 6 miljoen Tibetanen die al 70 jaar leven onder een met veel geweld opererende Chinese bezettingsmacht.’

De situatie in Tibet laat volgens ICT de ergste consequenties van Chinese invloed zien. Tibet is een testcase van wat de wereld te wachten staat. Het niet benoemen van de mensonterende situatie in Tibet laat volgens ICT zien dat de Nederlandse regering het echte gevaar van China niet weet te onderkennen. Tibet is de kraamkamer en proeftuin voor repressieve maatregelen in China. Partijsecretaris Chen Quanguo initieerde 2011 een strategie gericht op assimilatie, surveillance en totale controle over het sociale, religieuze en politieke leven van Tibetanen. Door middel van mobiele politieposten om de 3500 meter, een grid surveillance system, partij kaders in buurten en kloosters, gezichtsherkenningstechnologie en big data worden Tibetanen dag en nacht in de gaten gehouden.

Afgesloten

Tibet is volledig door China voor de buitenwereld afgesloten. Volgens FreedomHouse.org is Tibet op Noord Korea na het meest gesloten land ter wereld. Alleen Chinezen kunnen erin en eruit. Daarentegen verwacht China wel dat andere landen volledige toegang verschaffen aan haar staatsburgers. Om die reden heeft het Amerikaanse congres een wet aangenomen die beoogt Amerikaanse staatsburgers toegang tot Tibet te verschaffen op gelijke voet met de toegang die Chinese staatsburgers tot de VS hebben. Verleden week riep Nancy Pelosi, speaker van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, een internationale bijeenkomst van parlementsleden op het principe van wederkerigheid als uitgangspunt te nemen in hun relatie met China. International Campaign for Tibet roept de Nederlandse regering op om deze ‘wederkerigheid’ ook op te nemen de Nederlandse China strategie.

Tibet werd in 1949 door de Volksrepubliek China na een korte en hevige strijd bezet. Volgens China is Tibet altijd deel van China geweest. Die claim is inmiddels door meer dan 70 vooraanstaande wetenschappers ontkracht. Tibet is nooit deel van China geweest. Daarom roept de Dalai Lama China op tot een vredesdialoog en heeft hij een compromis voorstel gedaan voor verregaande autonomie. International Campaign for Tibet roept de Nederlandse regering op de hervatting van de dialoog met de Dalai lama onderdeel te laten zijn van de Nederlandse China strategie.

“International Campaign for Tibet roept de Nederlandse regering op om in haar China Strategie zakelijke belangen en ethiek hand in hand te laten gaan. Dat is mogelijk als de Nederlandse regering niet bang is voor chantage c.q. beïnvloeding door China. Ironisch genoeg is dat iets wat deze vandaag gepresenteerde China Strategie nu juist probeert te voorkomen,” aldus Tsering Jampa, Executive Director of ICT-Europe.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Tibetaans boeddhisme, Media
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op ICT – voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer

  1. Kay schreef:

    Problemen worden nooit op het niveau opgelost waar deze zich voordoen.

  2. Joost schreef:

    Angst, driewerf angst.