De hele week staat al in het teken van Vesak, het boeddhistisch feest waarmee de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha wordt gevierd en herdacht. In vele boeddhistische centra over de hele wereld komen boeddhisten bij elkaar en nemen deel aan ceremonies. Vandaag of morgen, afhankelijk van de geografische ligging van het land, als de volle maan zijn schaduw over de wereld werpt,  is het hoogtepunt van dit feest. Dat vrijwel altijd in mei plaatsvindt.

Eind vorige week werd in het Noord-Franse Roubaix al een begin gemaakt met de viering van Vesak. Georganiseerd door vertegenwoordigers van vier Aziatische landen: het Cambodjaanse Khmer centrum en de Thaise, Vietnamese en Laotiaanse tempels in Roubaix.  Het thema van deze viering is ‘Een ontmoeting tussen boeddhisten voor de vrede 2013’. Het feest werd gevierd in de Cambodjaanse pagode in Roubaix.

De feestelijkheden werden bijgewoond door een groot aantal gasten. Onder wie boeddhisten uit Cambodja, Thailand, Laos en Vietnam, het Tibetaans boeddhistisch centrum  Kagyu Rinchen Djoungne Ling uit La Madeleine en Kelsang Lhassang, non uit het Centre Bouddhiste Kadampa Yeshe uit Lille, vergezeld door de leken-sangha van het Kadampa Centrum in die plaats.

Voorafgaand aan de feestelijkheden werd een kaars voor de vrede aangestoken, gevolgd door enkele gebeden. De zondag daarop offerden de leken een vegetarische maaltijd aan de monniken. Opmerkelijk was dat de organisatoren de non Kelsang Lhassang op gelijke hoogte als de monniken lieten plaatsnemen. Een opmerkelijk en hartverwarmend gebaar binnen het theravada boeddhisme, waarbinnen nonnen en vrouwen in het algemeen minderwaardig worden behandeld.

Kelsang Lhassang was onder de indruk van de viering en de geboden gastvrijheid. ‘Dit jaar werd ons Centre Bouddhiste Yeshe uitgenodigd om op achttien en negentien mei de Vesak mee te vieren. We zijn erg warm onthaald en ik heb de gelegenheid gekregen om met de mensen van gedachten te wisselen over hun (theravada) en onze (kadampa) gebruiken. De mensen van de pagode hebben mij fijn bijgestaan tijdens deze viering, enkele gebruiken waren mij onbekend, zoals het offeren van een maaltijd aan de ingewijden. We hebben meegedaan aan de recitatie van sutra-teksten in het Pali en de theravada monniken gaven  lezingen. Ik voelde een enorme devotie en geloof bij de aanwezigen tijdens dit weekeind,  dat gewijd is aan de vrede. Het was voor mij een prachtige ervaring en ik voel me erg fortuinlijk om onze Kadampa-traditie en onze eerwaarde Geshe Kelsang Gyatso te hebben mogen vertegenwoordigen.’

Categorieën: Boeddhisme, Nieuws
Tags: , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu