Ten minste één persoon is overleden en tien mensen zijn gewond geraakt, nadat dinsdag in Okkan (Centraal-Birma) boeddhistische bendes honderden huizen van moslims en twee moskeeën in brand staken. In het dorp Chauk Tal stonden dinsdagavond nog steeds huizen in brand en proberen dorpelingen het vuur te blussen.

Getuigen zeggen volgens het internationale persbureau AP dat maar liefst vierhonderd relschoppers van boeddhistische komaf, gewapend met stenen en stokken, door het gebied trokken. Waarmee het sektarisch geweld in het overwegend boeddhistische Birma zich verspreid en nu ook de zakenstad Yangon nadert. Betrokkenen omschrijven de situatie als een kruitvat.

Politie en veiligheidstroepen proberen de orde te herstellen. Meer dan 125.000 mensen hebben de gebieden in Birma waar ze worden aangevallen verlaten en zoeken elders een veilig heenkomen. Tegen de honderd mensen verloren het leven sinds het voorjaar van 2012 toen de gewelddadigheden begonnen nadat een jonge vrouw van boeddhistische komaf verkracht en vermoord werd door drie jonge moslims. Vorige maand laaiden de gevechten weer op, na een ruzie tussen boeddhististen en moslims over een gouden haarspeld. En werden huizen en moskeeën platgebrand. Internationale organisaties verwijten de Birmese regering niet voldoende te doen om het leven en de veiligheid van Rohingya moslims te beschermen.

Bron buitenlandse media.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten
Tags: , , , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op Birma: Weer moslims aangevallen door boeddhisten

 1. lona schreef:

  Tsja…door deze berichten ga ik nu wel een heel andere en ws meer realistische kijk op boeddhisten krijgen. jammer

 2. Joop Ha Hoek schreef:

  Zie ook het artikel van Jelle Sijdel over geweldloosheid en boeddhisme https://boeddhistischdagblad.nl/het-vredelievende-boeddhisme/ en blijf vooral bij jezelf. Moge iedereen gelukkig zijn.

 3. Ujukarin schreef:

  De beschuldigingen van te-weinig-doen-door-autoriteiten lijken helaas redelijk door de feiten te worden gestaafd. Als een officieele onderzoek/verzoeningscommissie met dit soort oplossingen

  http://www.nd.nl/artikelen/2013/april/29/panel-myanmar-geboortebeperking-en-meer-troepen

  komt, dus o.a. duistere ‘Blut und Boden’ argumenten van de racistisch zich boeddhist noemende partij overneemt, dan is oplossing ERG ver weg. Met opvallende parallellen met hoe in Zuid-Thailand en Sri Lanka met de moslimminderheid wordt omgegaan, ook in Lanka was onlangs een rel over geboortebeperking (in dat geval onder de boeddhistische meerderheid, en geheel vrijwillig en sociaal verdedigbaar – doch ongewenst volgens de lokale Blut-und-Boden oftewel Buddhanazi partij die de sterilisatie-aktie liet afblazen…)…

  Wijsheid gewenst,

 4. Hans Kamphof schreef:

  Zo zie je maar weer dat boeddhisten niet beter of slechter zijn dan volgelingen van andere religie’s en of spirituele stromingen.

  Een groet met vrede en alle goeds van

  Hans Kamphof

 5. Tom schreef:

  Boeddhist, Jood, Christen, Soenniet of Sjiit, je word allemaal geboren als mens. In de blauwdruk daarvan is mijns inziens meegegeven een drang om te overleven. Om te overleven is soms het doden van degene die het overleven in de weg staat nodig. Als we in de natuur een mannetjes leeuw de welpen van zijn rivaal zien doden, dan “hoort het erbij”. Onze soort, is de enige onder de zoogdieren, die een verdergaand intellect (menen te) hebben ontwikkeld en soms niet doden omdat er een groter gewin in het verschiet ligt. We “bedrijven politiek”, nemen strategische en tactische besluiten en maken er geen zaak van Meden en Perzen meer van…. Ondanks dat enorm ontwikkelde intellect, slagen we er echter maar niet in harmonieus naast elkaar te existeren. Sterker nog, dat kunnen we niet eens met andere soorten zoogdieren, die ons niet bedreigen en die bij ons niet in de voedselketen staan, maar die we toch vanuit begeerte met gemak uitroeien. Hoe lang zullen er nog ijsberen, oeran-oetangs, walvissen en bepaalde insecten zijn? Wanneer dringt het tot ons door dat we door het overheersen van anderen we onszelf niet ontwikkelen, maar juist aan het uitroeien zijn? Wie het weet mag het zeggen. Maar tot de tijd dat we volledig uitgeroeid zijn door ons eigen toedoen, blijf ik gewoon mijn best doen om het voor mezelf en anderen zo aangenaam mogelijk te maken. Gewoon, omdat dat kan……

Menu