Greenpeace heeft samen met lokale organisaties noodhulp opgezet voor de inheemse bevolking in de Amazone. Onder de naam Wings of Emergency worden per vliegtuig medici ter plaatse gebracht samen met medische benodigdheden, apparatuur en hygiëneproducten. Zo probeert de milieuorganisatie de impact van de oprukkende pandemie in het Braziliaanse regenwoud zoveel mogelijk te verkleinen.

Uit de meest recente cijfers van de Braziliaanse Inheemse bewoners organisatie APIB (Articulation of Indigenous Peoples of Brazil) blijkt dat het aantal coronabesmettingen onder inheemse volken oploopt. In Brazilië zijn inmiddels 99 inheemse bewoners overleden aan de gevolgen van corona. Bij meer dan 500 inheemse bewoners afkomstig uit 40 verschillende gemeenschappen is de infectieziekte vastgesteld.

Noodhulp verlenen aan inheemse gebieden is een logistieke uitdaging. De meeste gebieden liggen namelijk ver van de bewoonde wereld liggen, soms wel uren varen per boot. Greenpeace heeft daarom haar vliegtuig, dat normaliter wordt ingezet voor het monitoren van ontbossing, ter beschikking gesteld.

“Naast ons vliegtuig hebben we ook onze infrastructuur en mankracht ingezet zodat artsen, verpleegkundigen en essentiële medische apparatuur bij de gemeenschappen komt. Van zuurstofconcentrators tot alcoholgel en handzeep, alles is belangrijk. Door de jaren heen heeft Greenpeace nauw contact opgebouwd met inheemse gemeenschappen en samen gestreden voor behoud van het regenwoud, hun leefgebied. Nu het coronavirus hen zo zwaar treft, staan we ook aan hun zijde en geven we zoveel mogelijk support”, aldus Hilde Stroot, Greenpeace programmadirecteur biodiversiteit.

Besmettingshaard

De eerste vluchten van Wings of Emergency, gingen naar São Gabriel da Cachoeira in de Amazone een stad waarvan zo’n 90 procent nog behoort tot de inheemse bevolking. De stad is een corona besmettingshaard geworden en de gezondheidszorg is er volledig ingestort. De stad zit sinds 8 mei in een lockdown en er zijn geen intensive-care bedden meer beschikbaar. De vlucht naar São Gabriel da Cachoeira bracht negen medici van het gezondheidscentrum voor Inheemse volken (DSEI) ter plaatse. De zorgprofessionals arriveerden samen met medische apparatuur zoals zuurstofapparaten, corona-testkits en persoonlijke hygiëneproducten.

Op 12 mei vloog Wings of Emergency naar Jacareacanga, in Pará, de regio waar het inheemse volk de Munduruku woont. Met hen heeft Greenpeace jarenlang gestreden tegen de komst van een waterkrachtcentrale in hun leefgebied waardoor grote delen onbewoonbaar zouden worden. In Jacareacanga zijn inmiddels 26 besmettingsgevallen bekend. Ook de gemeenschappen rondom deze stad werden voorzien van  hulpgoederen.

Toename ontbossing

In deze tijden van corona neemt ontbossing in de Amazone sterk toe. In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal meldingen van ontbossing in inheemse gebieden toe met 59 procent. Door deze invasies door houtkappers, goudzoekers en veeboeren wordt het risico op verspreiding van het coronavirus in zelfs de meest afgelegen gebieden vergroot. “Daarnaast hebben deze inheemse gemeenschappen niet of nauwelijks toegang tot medische zorg, waardoor ze in een zeer kwetsbare situatie worden gebracht en het aantal geïnfecteerden mogelijk zal blijven toenemen. Als deze stijgende lijn doorzet, is er grote zorg over een mogelijke genocide van inheemse volken in Brazilië”, aldus Stroot.

Bron Greenpeace.

 

Categorieën: Nieuws, Gezondheid, Zorg, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk