‘Je weet pas wat je mist, als het er niet meer is.’ Met deze boodschap brengt Greenpeace Nederland vandaag de iconische Iam-letters terug naar het Museumplein in Amsterdam, die in december vorig jaar door de gemeente werden verwijderd. Met deze demonstratie vraagt de milieuorganisatie aandacht voor een ander icoon dat voor onze ogen verdwijnt, maar wel essentieel is voor ons voortbestaan: het Amazonewoud.

foto’s Marten van Dijl/Greenpeace.

In tegenstelling tot het verlies van de toeristische ‘Iamsterdam-letters’ op het Museumplein kan het verlies van het Amazonewoud niet meer terug worden gedraaid. Sigrid Deters, campagneleider bossen Greenpeace: ‘De Amazone is cruciaal om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. De Braziliaanse Bolsonaro-regering wil het Amazonewoud open stellen voor industriële landbouw en houtkap, veeteelt en mijnbouw. Met deze letters vragen we aandacht voor de bescherming van het grootste regenwoud van onze planeet en sturen we ook een solidariteitsboodschap naar de Inheemse en traditionele gemeenschappen. Zij beschermen het bos tegen een hebzuchtige landbouw- en houtkapindustrie.’

De Greenpeace-letters ‘Iamazonia’, 23 meter lang en 3 meter hoog, zijn een exacte kopie van de originele ‘Iamsterdam’-letters. De wereldberoemde letters voor het Rijksmuseum waren een van de meest instagrammed, gefotografeerde en erkende bezienswaardigheden van Europa, maar werden in december verwijderd. De letters gingen ten onder aan hun eigen succes. De verwijdering leidde wereldwijd tot ophef.

Het Amazonewoud is goed voor de opslag van 80 tot 120 miljard ton koolstof. Als de Amazone verdwijnt, komt die CO2 vrij en verliest het zijn opnamecapaciteit.

Op dit moment probeert de Europese Unie samen met enkele Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië, een handelsverdrag te sluiten, de zogenaamde EU-Mercosurdeal. Dit is slecht nieuws voor de natuur, mensenrechten en het klimaat. Deters: ‘Sinds Jair Bolsonaro president van Brazilië is, heeft zijn regering de milieubescherming ontmanteld en nemen de gewelddadige invallen op de gebieden van Inheemse volkeren toe. We moeten als Europa onze handelsrelatie met Brazilië juist aangrijpen om ontbossing, de klimaatcrisis en schendingen van mensenrechten aan te kaarten, niet om de handel te vergemakkelijken.’

Greenpeace lanceerde in april de petitie: ‘Red het Amazonewoud en steun de beschermers van het regenwoud’. Greenpeace werkt voor het All Eyes on the Amazon-programma samen met een coalitie van organisaties om het Amazonewoud te beschermen tegen grootschalige houtkap, mijnbouw, uitbreiding van industriële landbouw en veeteelt.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Milieu
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk