Na een  demonstratie op de Zuidas in Amsterdam gisteren met meer dan 500 zogenoemde rebellen en een blokkade waaraan meer dan 300 rebellen deelnamen, gaat Extinction Rebellion door met een tweede dag met activiteiten op het Museumplein! Van 10.00 tot 14.00 uur vinden er op het plein inhoudelijke programma’s, workshops, lezingen en kinderactiviteiten plaats. Alle activiteiten zijn coronaproof en mensen moeten verplicht een mondkapje dragen.

Aan de activiteiten nemen onder andere auteur Eva Rovers, voorzitter Klimaattafel Elektriciteit Kees Vendrik en Madeleijn van den Nieuwenhuizen van Instagram account Zeikschrift deel. Daarnaast zullen rebellen dansen voor het leven tijdens Discobedience om 13.00 uur en vindt er vanaf 14.00 uur Guerilla Gardening plaats.

Blokkade van de Zuidas, foto XR.

Gisteren blokkeerden ongeveer 300 klimaatactivisten de weg bij de Zuidas om te laten zien dat grote bedrijven te veel invloed hebben in het klimaatbeleid. De rebellen zien burgerlijke ongehoorzaamheid als laatste redmiddel in de strijd tegen de klimaatcrisis. De politie was niet voorbereid op het grote aantal demonstranten en ging met een zogenaamd noodbevel over op bestuurlijke verplaatsing. Ze vervoeren activisten met 20 tegelijk per bus naar een nog onbekende locatie. Deze methode is omstreden en wordt door de Amsterdamse hoofdofficier van Justitie neergezet als vrijheidsberoving.

De Zuidas staat volgens XR symbool voor de grote invloed van het bedrijfsleven op natuur- en klimaatbeleid. Dat is te veel beïnvloed door bedrijven die er belang bij hebben om de transitie af te zwakken en te vertragen. Het Klimaatakkoord, ontstaan uit het Nederlandse polderoverleg, is daar het belangrijkste voorbeeld van. Maar hetzelfde geldt voor de vrijwel onvoorwaardelijke steun aan KLM. De burger betaalt de rekening. Dat moet anders. Daarom eist Extinction Rebellion een burgerberaad over de klimaat- en ecologische crisis. Frankrijk liet deze lente al zien wat mogelijk is. In een burgerberaad overlegt een groep gelote burgers met informatie van experts over noodzakelijk klimaatbeleid en staat de lobby buitenspel. Lobby eruit, burgers erin, zegt XR.

Steun wetenschappers

Comité van aanbeveling en steun van 182 Nederlandse wetenschappers. Extinction Rebellion wordt gesteund door prominente Nederlanders als Marjan Minnesma, Jan Terlouw en Jan Rotmans. Verder hebben Nederlanders in een verklaring hun steun betuigd. Een aantal van hen werkten mee aan het boek Nu het nog kan, uitgegeven door De Bezige Bij.

In de wetenschappelijke wereld is het ongebruikelijk om publieke steun uit te spreken voor actiegroepen en maatschappelijke bewegingen. Toch is dat wat 182 Nederlandse wetenschappers doen. In de maand van de ‘Septemberrebellie’ spreken zij hun steun uit voor de acties van Extinction Rebellion Nederland. “Het is niet alleen ons recht, maar ook onze plicht om in opstand te komen om het leven van de mens en andere soorten op aarde te beschermen”, zo valt in de open brief van de wetenschappers te lezen.

Bron XR

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Economie, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Milieu, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk