In de ochtend van 18 april 2020 is lama Gangchen rinpoche overleden. Dat heeft zijn organisatie Lama Gangchen Peace Foundation bekend gemaakt. Volgens deze organisatie heeft de lama zijn hele leven – zonder het maken van een enkele uitzondering of het nemen van rust – gewijd aan het welzijn van de dharma en elk levend wezen.

Het bericht van de foundation: ‘Voor duizenden en duizenden mensen over de hele wereld belichaamde hij niet alleen een grote spirituele gids en meester, maar ook een vader, een moeder, een vriend, en elke andere manifestatie van vriendschap, begeleiding, liefde, zorg en healing.

Met grote liefde en diepgaande wijsheid, met elk woord, elke aanraking, elke ontmoeting gaf hij als een healer transmissies/overdrachten, zegende en maakte een beter mens van elk van ons, die in de fortuinlijke omstandigheid waren in contact te zijn met zo’n heilige wezen.

Hij onderwees ons veel methoden, met woorden en bovenal door het voorbeeld te zijn met/in z’n eigen levenswijze – betekenisvol leven, voor elkaar zorgen, zorgdragen voor het milieu, de naaste omgeving respecteren en innerlijke vrede cultiveren als de meest solide basis voor wereldvrede. Bovenal toonde hij hoe zuiver en standvastig op de Guru te vertrouwen, tijdens de begeleiding van ons op het pad naar verlichting.

Rinpoche toonde ons hoe spiritualiteit voorbij religie gaat. Hij heeft onvermoeibaar zijn hele leven gewijd aan interreligieuze dialogen, wereldvrede en vrede met het milieu. Zijn activiteiten waren alomtegenwoordig: van persoonlijk niveau tot aan de Verenigde Naties, een van de weinige spirituele meesters (en de enige Tibetaanse lama) die in het VN-orgaan is toegelaten, voorbij ras, cultuur of religie.’

Het bestuur van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) zegt bij monde van voorzitter Michael Ritman  met verslagenheid kennis te hebben genomen van het overlijden van Lama Gangchen Tulku rinpoche. ‘Via de media hebben wij vernomen dat hij is overleden ten gevolge van besmetting met het coronavirus. Juist op dit moment maakt dit bericht ons eens te meer bewust van vergankelijkheid en de kostbaarheid van het leven. Lama Gangchen stond niet alleen bekend als een eminente Tibetaans boeddhistische leraar, maar ook als een onvermoeibaar voorvechter van de wereldvrede. Onze gedachten gaan uit naar de Nederlandse sangha van ons lid Lama Gangchen Peace Foundation, voor het verlies dat zij hebben geleden,’ aldus de verklaring van de BUN.

Tantrische meesters.

T.Y.S. Lama Gangchen rinpoche was de houder van een zeer oude en ononderbroken overleveringslijn van tantrische meesters die dateert uit de tijd van Boeddha Shakyamuni. Zijn “NgalSo Tantrische Self Healing” is gebaseerd op de leerstellingen van Boeddha en is ontwikkeld en toepasbaar gemaakt voor de moderne mens om hem of haar van dienst te zijn. Lama Gangchen rinpoche had meer dan honderd Innerlijke Vrede Onderwijscentra en NgalSo Self-Healing studiegroepen wereldwijd.

Lama Gangchen werd geboren in het westen van Tibet in 1941. Hij werd al snel herkend en erkend als een geïncarneerde Lama Healer en werd in het Gangchen Choepeling klooster op vijfjarige leeftijd ceremonieel op de Gangchen-troon geplaatst. Op twaalfjarige leeftijd ontving hij de “Kachen” graad, die meestal na een twintig jaar durende studie wordt verleend. Van zijn dertiende tot zijn achttiende levensjaar studeerde hij geneeskunde, astrologie, meditatie en filosofie aan twee van de belangrijkste kloosteruniversiteiten van Tibet: Sera en Tashi Lhunpo.

Hij studeerde eveneens aan Gangchen Gompa, Tropu Gompa en in het Neytsongklooster. Lama Gangchen was een leerling van een aantal van de belangrijkste Gelugpa Lama’s, bijvoorbeeld Kyabje Trijang rinpoche. In 1963 ging hij in ballingschap naar India waar hij zijn studies na zeven jaar aan de Varanasi Sanskriet Universiteit in Benares voltooide. In 1970 verwierf hij de Geshe Rigram degree (vergelijkbaar met een Ph.D.) aan de Sera kloosteruniversiteit gelegen in Zuid-India.

Na zijn afstuderen werkte hij als een lama healer in de Tibetaanse gemeenschap in Nepal, India en Sikkim, waar hij zogenoemde healingen verrichte, volgens zijn organisatie vele mensen genas en daarmee het leven van velen redde. In Sikkim werd hij de privéarts van de koninklijke familie aldaar.

In 1981 bezocht Lama Gangchen voor de eerste keer Europa. In hetzelfde jaar stichtte hij zijn eerste Europese centrum, Karuna Choetsok in Lesbos, Griekenland. Daar heeft hij een Bodhiboom in de ‘Buddha Garden’ geplant en geconsacreerd. Deze ceremonie is de eerste van een lange lijn inzegeningen geworden van World Peace Boeddha beelden, thankas en een uitgebreid palet van Boeddha afbeeldingen. Later vestigde hij zich in Italië en werd  Italiaans staatsburger.

Sinds 1982 heeft hij veel gereisd, healingen en onderricht gegeven. Lama Gangchen ging veel studenten en vrienden voor tijdens pelgrimstochten naar een groot aantal belangrijke heilige plaatsen en zeer oude religieuze en spirituele tradities over de gehele wereld. Gedurende vele jaren stimuleerde hij de integratie tussen Tibetaanse geneeskunde en allopathische geneeskunde in een zeer belangrijk project.

Daarnaast was hij sinds 1995 promotor van het voorstel binnen het Verenigde Naties Spiritueel Forum voor Wereldvrede. Dit voorstel is een open collectief project om alle religieuze en spirituele stromingen in een volwaardig en gelijkwaardig partnerschap te verenigen met als doel een bijdrage te leveren aan zowel spirituele als ook materiële oplossingen en deze tevens te steunen binnen de bestaande structuur van de Verenigde Naties.

Lama Gangchen heeft in 1992 in Italië de Lama Gangchen World Peace Foundation (LGWPF) opgericht. Dit is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) aangesloten bij de VN en sinds 1997 geassocieerd met het Department of Public Information (DPI). In 2008 ontving de LGWPF binnen de VN de speciale ECOSOC status. De LGWPF is actief betrokken bij de ontwikkeling van een “cultuur van vrede” en een beter leven, het bevorderen van wereldvrede door samenwerking in humanitaire en andere projecten zoals gezondheid, onderwijs, milieu, spiritualiteit en bescherming van inheemse culturen en inzet voor vrijwilligerswerk ter ondersteuning van de programma’s van de Verenigde Naties om de zelfvoorziening in ontwikkelingslanden te bevorderen.

In Nederland was Lama Gangchen de president van de Lama Gangchen International Global Peace Foundation (LGIGPF) en hij bezocht Nederland sinds 1987. Hij gaf lezingen over niet-formele educatie, het milieu en het NgalSo Self-Healing onderricht tijdens de jaarlijkse LGIGPF workshops. Hij was volgens zijn organisatie een door velen zeer gewaardeerd spreker en gaf workshops tijdens de ‘Integrale Psychiatrie Congressen’ in Groningen. Integrale psychiatrie is een wereldwijd groeiende beweging waarbij, kort samengevat, complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAG) in de reguliere psychiatrie worden geïntegreerd op basis van wetenschappelijk onderzoek naar veiligheid en effectiviteit. ‘Help in Action – Lama Gangchen Kiurok Tsochun’, afdeling Nederland is door Lama Gangchen opgericht in 1996 om zinvol van dienst te zijn op zowel cultureel gebied als ook binnen het kader van humanitaire hulp ten behoeve van de minder fortuinlijken.

Categorieën: Nieuws, BUN - Boeddhistische Unie Nederland, NBA - Nederlands Boeddhistisch Archief, Onderwijs, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Lama Ganchen overleden

  1. Greetje schreef:

    🙏🏽🌈🙏🏽❤️