Het Tibetaans Welzijnskantoor in Nepal dringt er bij de Tibetaanse inwoners in dat land op aan om op 10 maart de verjaardag van de Tibetaanse opstand in Tibet tegen het Chinese bewind in 1959 niet te vieren. Het bureau zegt dat de Tibetanen de lokale wetten moeten volgen om een optreden van de politie te voorkomen. Volgens het kantoor heeft de Nepalese regering het voornemen om de Tibetanen in Nepal niet toe te staan de opstand tegen de Chinese bezetter van Tibet te herdenken.

‘In plaats daarvan worden Tibetanen aangemoedigd om deugdzame daden uit te voeren door gebeden en godsdienstige ceremonies komende dinsdag te voeren,’ adviseert het bureau dat voor het regelen van vluchtelingen en het zorgen voor het welzijn van Tibetaanse ingezetenen van Nepal verantwoordelijk is. Zo meldt Radio Free Asia (RFA).

De Nepalese politie heeft in de afgelopen jaren meer Tibetaanse politieke activiteiten verboden. Het land komt steeds meer onder invloed van China te staan door financiële injecties en projecten in Nepal. In aanloop naar de herdenking wordt de politie ingezet om verschillende Tibetaanse vluchtelingen centra rond de Kathmanduvallei te inspecteren en een oogje in het zeil te houden bij hun activiteiten, meldt een bron aan RFA.

Op 10 maart 1959 gingen Tibetanen in Lhasa de straat op om te protesteren tegen de verscherping van de politieke en militaire controle van Peking op het voorheen onafhankelijke Tibet. Bij het neerslaan van die opstand kwamen duizenden mensen om het leven.

Nepal beroept zich op zijn groeiende economische banden met Peking, met beloften van miljoenen dollars aan Chinese investeringen in Nepalese ontwikkelingsprojecten, om de Tibetaanse activiteiten in het land aan te pakken, met inbegrip van verkiezingen in de vluchtelingengemeenschap en verjaardagsfeesten voor de verbannen geestelijke leider de Dalai Lama.

Bron RFA

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk