Tempels in Japan sluiten zelfs contracten met commerciële hotelketens af om teruglopende inkomsten tegen te gaan en hun bestaan voor de toekomst zeker te stellen. Er zijn ongeveer 500 Japanse tempels die accommodatiediensten aanbieden, een toename van ongeveer 40 in de afgelopen drie jaar.

Terwijl een groeiend aantal tempels het financieel moeilijk heeft door een daling van het aantal toegewijden, die met begrafenissen en andere boeddhistische diensten het grootste deel van hun inkomsten uitmaken, biedt onderdak in tempels een aantrekkelijke ervaring voor buitenlandse bezoekers die graag in contact willen komen met de Japanse cultuur. Sommige tempels proberen sluiting te voorkomen door hotels op hun terrein toe te laten. Anderen zijn bezig met het opzetten van “minpaku”-diensten voor privé-accommodatie.

In november opende het Osaka Excel Hotel Tokyu een 17 verdiepingen tellende hoogbouw op het terrein van de Nanba Betsuin tempel in Osaka. De tempel behoort tot de Otani-tak van de Jodo Shinshu boeddhistische sekte. Er is in het gebouw een neppoort die dient als de hoofdingang van de in het hotel gevestigde tempel. Ook een Starbucks Coffee outlet, een Japans restaurant en winkels bevinden zich in het hotel. Gasten in de bar kijken uit op het dak van de grote zaal van Nanba Betsuin. Bijna de helft van degenen die in de eerste maand na de opening van het hotel hebben overnacht, waren buitenlandse toeristen. Het aantal reserveringen steeg met ongeveer 20 procent nadat het hotel op een overzeese reserveringswebsite een ‘tempelzicht’ vanuit de kamers promootte.

De Japanse VVV promoot wat bekend staat als ‘terahaku’, oftewel overnachtingen in tempels. Veel beroemde boeddhistische tempels in het hele land doen inspanningen om te voorzien in accommodatie. De Jokyoji-tempel in Kyoto is samen met een vastgoedontwikkelaar bezig met een project voor de ontmanteling van de huidige faciliteiten en de bouw van een multifunctioneel gebouw waarin de tempel en een hotel zijn opgenomen.

In Osaka heeft de Nyoganji-tempel op het terrein een houten accommodatie van twee verdiepingen gebouwd. De drie kamers, die geschikt zijn voor maximaal 12 personen, worden in het voorjaar van 2020 geopend.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Japans boeddhisme
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk