Een onlangs opgerichte boeddhistische hardline groepering in Sri Lanka heeft opgeroepen om het systeem van certificering van zogenoemde halal levensmiddelen af te schaffen. De leiders van de Bodu Bala Sena (BBS), ook genoemd Buddhist Strength Force, hebben opgeroepen tot een boycot van dit vlees en eisen dat winkels die dit vlees verkopen nog voor april hun voorraad opmaken.
De BBS wil ook dat binnen een maand ‘verspreiders van (andere) religies het land zullen verlaten. De actie tegen de certificering van de BBS richt zich met name tegen moslims. De leider van de organisatie, Galaboda Aththe Gnanasara, zegt dat christenen en moslims in Sri Lanka het boeddhisme bedreigen en dat honderden monniken klaar staan om het boeddhisme al vechtend te verdedigen. De BBS noemt zich een niet-politieke, actiegerichte groepering, die actief de boeddhistische filosofie en well-being wil promoten.
Halal slachten is een in de Koran voorgeschreven manier van slachten van dieren voor de vleesconsumptie. Bij halal slachten wordt de hals van het dier doorgesneden zodat het leegbloedt en zo snel mogelijk sterft.
Het is niet gebruikelijk een dier voor de slacht te bedwelmen. Sommige islamitische autoriteiten staan niet invasieve methoden van bedwelming toe die leiden tot bewusteloosheid voor de slacht. Het bedwelmen van koeien en schapen met behulp van elektriciteit komt veel voor bij islamitische slagerijen in Nieuw Zeeland en Australië.
Bij ritueel slachten is bedwelmen doorgaans niet toegestaan en moet ook aan andere regels worden voldaan.
In Sri Lanka leven verschillende bevolkingsgroepen in vrede naast elkaar. Ongeveer 75% van de bevolking is Singalees, een andere grote bevolkingsgroep zijn de Tamils, die ongeveer 18% van de bevolking uitmaken en voornamelijk in het noorden en oosten van het land wonen.
Verder zijn er nog de Sri Lankaanse Moren, die ongeveer 7% van de bevolking uitmaken, de Burghers van gemengde Europese afkomst, en de Veddah (of Wanniyala-Aetto), de laatste afstammelingen van oude volkeren. De bevolking groeit elk jaar met 1,5 procent. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn de Tamils en de Singalezen. Sinds de jarenlange strijd tussen deze bevolkingsgroepen is afgelopen, lijkt de toekomst voor Sri Lanka veelbelovend. Industrieproducten en het toerisme zijn de belangrijkste kostwinners (geld verdienen) in Sri Lanka. Ondanks dat is er veel werkloosheid en de breuk tussen arm en rijk wordt met de dag groter.
Volgens de overlevering zou Sri Lanka in de 3e eeuw v.Chr. bekeerd zijn tot het boeddhisme, dat zich sedertdien tot de grootste religie van het land heeft ontwikkeld en onder andere gekenmerkt wordt door een invloedrijk monnikendom. Volgens de census van 2001 is 69,1% van de bevolking boeddhistisch (hoofdzakelijk theravada-boeddhisten, voornamelijk Singalezen), 7,1% hindoe (hoofdzakelijk Tamils), 7,6% is moslim (voornamelijk soennitisch) en 6,2% is christelijk (hoofdzakelijk behorend tot de Katholieke Kerk, die in Sri Lanka bestuurlijk georganiseerd is in één aartsbisdom met zes bisdommen).
Bron ANI en Wikipedia.
Tusita zegt
Het gaat niet alleen om vlees. De “Halal” certificaten staan ook op veel andere gewone Sri Lankaanse etenswaren zoals pakken melk, snoepjes en koekjes van grote fabrikanten. Er moet flink betaalt worden door de fabrikanten voor de certificaten, hetgeen in de prijs van het product verrekent word. Boeddhisten vinden dat ze niet voor deze ongevraagde certificering hoeven te betalen aan moslim organisaties.
(Zie: http://www.lankaweb.com/news/items/2012/12/10/halal-certification-why-should-non-muslims-have-to-accept-and-pay-for-it/)
Anti-moslim gevoelens groeien gestaag onder Sri Lankaanse boeddhisten en het is te hopen dat het niet op geweld uitloopt. Er wordt geklaagd dat moslims extra veel kinderen krijgen om meer invloed te krijgen en Sri Lanka over te nemen in de toekomst. Geert Wilders zou weerklank vinden bij de Bodu Bala Sena.