Veel boeddhisten over de hele wereld hebben zich uit protest tegen de politieke passiviteit deze maand aangesloten bij Extinction Rebellion (XR), een milieuactiegroep die bekend staat om haar uitingen van burgerlijke ongehoorzaamheid. In het Verenigd Koninkrijk zijn activisten van International Rebellion van plan op een vreedzame wijze de wegen naar het parlementsgebouw Westminster in Londen te blokkeren door het verkeer op belangrijke punten in de stad tegen te houden. De actie is afgelopen maandag- net als in Amsterdam waar de Stadhouderskade werd geblokkeerd door ‘rebellen’, begonnen en zal naar verwachting doorgaan tot 20 oktober.

In een tweet sprak de Dalai Lama vorige maand zijn steun uit aan degenen die in de straten actie voeren: ‘Het is volkomen terecht dat studenten en de jongere generatie van vandaag de dag zich ernstige zorgen zouden moeten maken over de klimaatcrisis en de gevolgen daarvan voor het milieu. Ze zijn zeer realistisch (bezorgd) over de toekomst. Ze zien dat we naar wetenschappers moeten luisteren. We moeten hen aanmoedigen.’

De actievoerders die nu als kritische burgers de straat opgaan zijn bezorgd over een reeks teleurstellende klimaatverbintenissen van rijke wereldlanden op de top van New York vorige maand en van een belangrijk rapport van het wetenschappelijk panel van de Verenigde Naties, dat waarschuwt voor de ongekende gevolgen voor ecosystemen in de hele wereld als er niet snel krachtige maatregelen worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer te verminderen.

Op hun webpagina schrijven XR Boeddhisten: ‘De klimaatnoodtoestand brengt zowel de meest verschrikkelijke mogelijkheden als de meest transformerende. Het mogelijk uitsterven van het leven op deze planeet dwingt ons tot een waarheid die door de zogenaamde ontwikkelde wereld lang vergeten is: dat alle dingen met elkaar verbonden zijn. We hebben te lang geleefd in de waan van de afscheiding, geïsoleerd van de verbazingwekkende genade en schoonheid van de levensvormen waarmee we onze wereld delen.

Deze waanvoorstelling heeft de weg vrijgemaakt voor de dodelijke schade die onze economieën op aarde hebben aangericht. En ook in ons hart hebben we een zware prijs betaald: een gevoel van betekenisloosheid en van persoonlijke en geestelijke eenzaamheid is alomtegenwoordig geworden. De klimaatcrisis vereist dat we kiezen tussen het wakker worden met de waarheid van de onderlinge afhankelijkheid van elkaar en de niet-menselijke wereld, met alle schoonheid en dankbaarheid die dit met zich meebrengt, of met vreselijke gevolgen”.

Holly-Anna Petersen, een van de organisatoren: ’Het afsluiten van de wegen rond Westminster lijkt misschien een drastische stap, maar wij geloven dat het noodzakelijk is vanwege de drastische toestand van het wereldklimaat. De Extinction Rebellion begon afgelopen oktober omdat het duidelijk was dat we dringend actie moesten ondernemen en sindsdien is de klimaatcrisis alleen maar erger geworden. We hebben wetenschappelijke rapporten ‘van de VN waaruit blijkt dat de schade van de afbraak van het klimaat veroorzaakt aan ons land en de oceanen (groot dreigt te worden) en we hebben de gevolgen gezien van het klimaat veroorzaakt door droogte en verwoesting van Afrika naar Australië.’

https://rebellion.earth/event/xr-buddhists-at-the-international-rebellion-uk/

Bron BNN en XR buddhists.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Dalai Lama, Politiek, Boeddhisme, Milieu
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk