Rebels Without Borders is nog niet voorbij, Extinction Rebellion bereidt nieuwe acties voor in Amsterdam. Neem vrijdag wat meer tijd voor je reis, je kan een blokkade tegenkomen, is het advies.

Vrijdag staan er bij Extinction Rebellion ‘swarming’-acties op de agenda: in kleine groepen zullen er kleine, korte blokkades opgeworpen worden op allerlei plekken in Amsterdam. Daarmee blijft XR vragen om aandacht voor de klimaatcrisis en zet haar drie eisen richting overheid kracht bij: 1. Overheid, wees eerlijk over de gevolgen van de klimaatcrisis en maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering; 2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto 0 in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier; 3. Laat burgers meebeslissen over een rechtvaardige transitie.

XR Nederland: ‘De politiek houdt zich stil, Vattenfall greenwasht zich er als notoire vervuiler die mooi kan praten uit, ABN-AMRO reageerde niet eens. Maar Extinction Rebellion (XR) is van de lange adem. XR stopt pas als de overheid de ernst van klimaatcrisis erkent en daar vervolgens naar handelt.’

Swarming

Met swarming, of ‘zwermen’ in het Nederlands, worden gedurende korte tijd, zo’n 7 minuten, kruisingen geblokkeerd. Met borden wordt aan de wachtenden getoond hoe lang de blokkade nog gaat duren. Tegelijkertijd worden zoveel mogelijk verkeersdeelnemers geïnformeerd over de ernst van de klimaatcrisis. De rebellen: ‘Als de overheid het niet doet, dan doet XR het zelf. De overheid zou XR dankbaar moeten zijn, in plaats van te proberen de klimaatorganisatie met overdreven machtsvertoon de mond te snoeren.’

Swarmings zullen vrijdag plaatsvinden in Amsterdam. Waar, dat weet nog niemand. De plekken worden gekozen door de ‘Affiniteits Groepen’, losse groepjes binnen XR die autonoom kunnen opereren. Door de hele stad zullen rebellen informatie uitdelen over XR. Want zolang de overheid verzuimt te informeren over de ernst van de klimaatcrisis, doet XR dat.

Gisteren was er tot 19.00 uur een informatie- en activiteitendag bij café De Ceuvel in Amsterdam-Noord. Geïnteresseerden konden meer informatie inwinnen over XR, er zijn nieuwe Affiniteits Groepen gevormd, workshops gegeven en mensen zijn druk in de weer met het maken van nieuwe vlaggen en spandoeken. Speciaal voor de rebellen is daar ook een ‘Regenerative safespace’ een plek waar activisten bij kunnen komen, praten, mediteren, yoga doen, te rouwen over alles wat we als mensheid dreigen te verliezen, te evalueren etc.

Wie vervelende ervaringen heeft gehad door de ‘bestuurlijke verplaatsingen’ en arrestaties van de afgelopen dagen kan binnen XR ook terecht bij zorgprofessionals om hun ervaringen te verwerken. De meeste mensen kennen XR als activisten, maar de organisatie geeft evenveel aandacht aan het ontwikkelen van een duurzame beweging waarin plaats is voor herstel, ofwel een gezonde, weerbare en veerkrachtige samenleving.

De acties maken deel uit van Rebels Without Borders, de wereldwijde actie om aandacht te eisen voor de ernst van de klimaatcrisis. Van Mumbai tot New York, Sri Lanka tot Gambia, zijn acties van burgerlijke ongehoorzaamheid ingezet om de overheid aan te zetten tot adequaat handelen.

Bron Rebels Without Borders. Foto Lyander Schmitz.

 

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Politiek, Zorg, Milieu
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk