Bericht van Rigpa Nederland inzake het overlijden van Sogyal rinpoche (Lakar).

Met groot verdriet laten we u weten dat Sogyal Rinpoche op woensdag 28 augustus 2019 is overleden aan de complicaties die optraden bij zijn kankerbehandeling.

Sogyal Rinpoche was een wereldberoemde boeddhistische leraar uit Tibet en werd erkend als de incarnatie van een grote visionaire heilige uit de negentiende eeuw, Tertön Sogyal Lerab Lingpa. Hij richtte het internationale boeddhistische netwerk Rigpa op, was de auteur van Het Tibetaanse boek van leven en sterven en wijdde meer dan vijfenveertig jaar van zijn leven aan zijn roeping om het boeddhistische onderricht naar het Westen over te brengen. Hij trad terug als spiritueel leider van Rigpa in 2017.

Zijn studenten gaan nu een traditionele periode van gebeden en ceremonies in, die minstens zeven weken zal duren. In het Tibetaanse boeddhisme wordt de periode van negenenveertig dagen na het tijdstip van overlijden gezien als de krachtigste tijd om spirituele beoefening te doen.

We zijn diep getroffen door de stroom van condoleances en blijken van waardering voor Sogyal Rinpoche en zijn werk en tevens door de oprechte vriendelijkheid en uitingen van verbondenheid van lama’s, vrienden en andere mensen uit de gehele wereld.

Sinds de oprichting van Rigpa hebben meer dan tachtig beroemde leraren uit alle scholen van het Tibetaans boeddhisme en van andere boeddhistische richtingen op uitnodiging van Sogyal Rinpoche bij Rigpa les gegeven en de studie en beoefening van Rigpa-studenten begeleid. Rigpa vertegenwoordigt in het bijzonder de Nyingma-traditie, de oudste school in het Tibetaans boeddhisme en biedt de moderne wereld het boeddhistische onderricht van meditatie, compassie en wijsheid.

De komende week organiseren wij in het Rigpa Centrum van Amsterdam een gelegenheid om stil te staan bij het overlijden van Sogyal Rinpoche. Meer informatie daarover volgt.

Het bestuur van Rigpa Nederland

 

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

3 reacties op Rigpa Nederland – zeven weken van gebeden en ceremonies na overlijden Sogyal rinpoche

 1. Gilbert VanHie schreef:

  Het boeddhisme: hoe groter de crimineel, hoe hoger de waardering…
  Bedankt in naam van alle slachtoffers van dit schepsel!

 2. Bart schreef:

  En geen woord over de slachtoffers, schaamteloos.. Deze man heeft een diep spoor van vernieling achter zich gelaten in de afgelopen decennia, waarbij hij vele mensen, vooral vrouwen, onnoemlijk veel schade heeft toegebracht. Lees het na in het recent verschenen boek ‘Sex and violence in Tibetan Buddhism, the rise and fall of Sogyal Rinpoche’ van Finnigan en Hoogendoorn, waarin nauwgezet uit de doeken wordt gedaan wat er zich al die jaren heeft afgespeeld achter deze zorgvuldig opgezette facade. Dat er met kennis van feiten omtrent Sogyal Lakar’s mishandeling en seksueel misbruik van zijn leerlingen nog altijd op deze wijze over hem wordt gesproken/geschreven laat andermaal treffend zien tot welk soort wanen cults (met hun bijbehorende collectieve massapsychose) nog altijd leiden.

 3. Henk Molenaar schreef:

  Als het privéleven van leerlingen van welke boeddhistische stroming dan ook aan het licht zal komen, dan kunnen we nog veel ernstigere zaken zien. Welke criticaster legt zijn eigen privéleven geheel ongecensureerd bloot? Wie de eerste steen werpt..