Meditatie is een van de grootste cadeaus die je jezelf in je leven kan geven. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het je gelukkiger maakt. Het versterkt je concentratievermogen en het helpt bij somberheid of angst. Ook je immuunsysteem heeft er baat bij en het draagt bij aan het verlagen van een hoge bloeddruk.

Op een dieper niveau is meditatie een proces waarbij je je eigen geest leert kennen. Het is een manier om je geest te leren begrijpen en om ermee te leren werken, zodat je ontdekt hoe je het enorme potentieel dat je hebt daadwerkelijk kunt benutten. Meditatie heeft niets te maken met het bereiken van een staat waarin je alles blokkeert en helemaal nergens meer aan denkt. Het gaat ook niet over het bereiken van een uitzinnige staat van vrede of openheid en het gaat er ook niet om je tegen je gedachten en emoties te verzetten, zodat ze helemaal verdwijnen.

De daadwerkelijke beoefening van meditatie is echt heel simpel. Alles wat je moet doen is rechtop zitten, op een comfortabele en relaxte manier. Je laat je ogen open en laat je blik op een natuurlijke en relaxte manier rusten. Dan ontspan je je geest. Je staat  je geest toe te laten zijn zoals die is. Op een open, ruime, kalme en tegelijkertijd volkomen aanwezige manier. Je laat simpelweg je gedachten en emoties, of wat er ook maar opkomt, komen en gaan. Zonder naar iets te grijpen, aan iets te hechten of aan iets vast te houden. Laat los, ontspan en verblijf in het zuivere gewaarzijn van het huidige moment. Als we zo onze geest toestaan tot rust te laten komen, in zijn eigen natuurlijke vrede, ontdekken we een diepe stilte die altijd bij ons is. Op dát moment ontdekken we het echte doel van meditatie: onszelf introduceren in het onveranderlijke zuivere gewaarzijn, dat aan alle ervaringen in ons leven ten grondslag ligt. Door het beoefenen van meditatie worden we steeds vertrouwder met deze vorm van gewaarzijn en daarmee ook met de verschillende aspecten van ons leven. Dat is wat meditatie écht is.
Via de site www.whatmeditationreallyis.com van Rigpa kun je eenvoudig thuis op je eigen tempo een 10-stappen introductie in meditatie volgen. De cursus, waarbij je meditatie daadwerkelijk in de praktijk brengt, is gratis en je hoeft je niet in te schrijven. Middels korte filmpjes ontvang je tevens adviezen en aanwijzingen van grote meditatiemeesters. Ook kun je middels een blog en een forum vragen stellen en of je ervaringen delen.

Bron: Rigpa

Bericht van de hoofdredactie BD. Twee dagen geleden plaatsten we een bericht over een gratis meditatiecursus van Rigpa. Via een link werden lezers doorverwezen naar een betaalde cursus op de site van Rigpa. Dat was niet juist. We plaatsen nu de juiste versie en link. Onze verontschuldigingen.

Foto –  Sogyal-Rinpoche-foto-Pedro-Rocha-Flickr-CC-2.0-5163055386_7d061c7cc8_o.jpg

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Dharma en filosofie
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Rigpa biedt cursus mediteren aan

  1. Jessica Hummel schreef:

    Kleine aanvulling. Op de site staat een klikbare banner voor de Online Course, die niet gratis is. Vlak daaronder staat een klikbare banner voor Dare to Meditate, de 10-stappen introductie die hierboven beschreven wordt, en wél gratis is.