De Srilankaanse minister van financiën vergelijkt de recente en eerdere aanvallen door (boeddhistische) bendes op eigendommen van in Sri Lanka wonende moslims met die van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Joden werden in Duitsland geboycot en tijdens de zogenoemde Kristalnacht in 1933 gingen in door de nazi’s georkestreerde aanvallen Joodse eigendommen en synagogen in vlammen op.

De minister noemt de aanslagen op moslims in het overwegend boeddhistische Sri Lanka door Singalese nationalisten dit jaar ‘terrorisme dat net zo kwaadaardig is als de aanslagen met Pasen door moslimorganisaties’. Volgens de minister dragen islamitische kledingfabrieken in Sri Lanka bij aan de werkgelegenheid voor meer dan 100.000 Singalese arbeiders.

De nationalisten sporen met hun fluistercampagnes en sociale media opnieuw Singalezen aan om geen zaken te doen met moslim ondernemingen. De minister vergelijkt dat met het boycotten van Joodse ondernemers tijdens nazi Duitsland. Hij zegt dat reguliere media zich ook schuldig maken aan de hetze tegen moslims.

Singalese nationalistische bendes vielen op 13 mei moslimbedrijven en moskeeën in Sri Lanka aan, waarbij ten minste één persoon werd gedood. Een soortgelijk incident vond ook in 2014 plaats in Aluthgama en Beruwala, waarbij ten minste vier mensen werden gedood. In Sri Lanka vallen boeddhistische benden, aangespoord door boeddhistische monniken, ook christelijke gebedsplaatsen aan, terwijl de politie toekijkt. De week voor de aanval op kerken door de Islamist werd het hoofd van de Methodist Church of Sri Lanka’s gegijzeld door een menigte, terwijl de politie er niet in slaagde om snel op te treden.

In Sri Lanka zijn op sociale media en online reportages verhalen te vinden over personen die in het gewaad van boeddhistische monniken waren gekleed en Sinhala-klanten verjaagden in de stijl de bruinhemden in het nazirijk. Rond en voor de tijd van de rellen van Aluthgama hebben leden van de Bodu Bala Sena, een boeddhistische nationalistische groepering, ook bijeenkomsten in de stijl van de bruinhemden gehouden.

Bron Economynext.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk