Zeker 40 Tibetaanse families worden van hun land gegooid in de noordwestelijke provincie Qinghai in China om plaats te maken voor de bouw van een vliegveld, waarbij de verdreven gezinnen een compensatie krijgen aangeboden die als “ontoereikend” wordt omschreven, zeggen Tibetaanse bronnen tegen Radio Free Asia.

Het gaat om gezinnen in het dorp Chunga in de Tibetaanse provincie Chabcha, onderdeel van de Tibetaanse Autonome Regio (TAR), de historische regio van Tibet, die bij de Tibetanen bekend is onder de naam Amdo. Om de luchthaven, die in de jaren tachtig werd gesloten, weer op te bouwen en uit te breiden, nemen de overheidsinstanties het land van de lokale Tibetanen in beslag.

De bedragen die als schadevergoeding worden aangeboden variëren afhankelijk van de hoeveelheid land die wordt afgenomen, met betalingen van slechts 12.000 yuan ($1.743) tot 200.000 yuan ( $29.054), dorpsbewoners die hun huizen verliezen worden naar een andere dichtbijgelegen huisvesting verplaatst.

Chinese ontwikkelingsprojecten in Tibetaanse gebieden hebben in het verleden geleid tot conflicten met Tibetanen die Chinese bedrijven en lokale functionarissen beschuldigen van het onrechtmatig in beslag nemen van land en het ontwrichten van het leven van de lokale bevolking. In oktober 2018 vielen Chinese arbeiders die een zonnepaneleninstallatie bouwden in de Tsolho regio i een groep Tibetanen aan die protesteerden tegen hun inmenging in de nabijgelegen weidegronden.

Bron RFA

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Misbruik, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk