Een rechtbank in de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) in China heeft 12 Tibetaanse dorpsbewoners gevangenisstraffen van een tot bijna twee jaar opgelegd voor het runnen van ‘een misdadige bende’, zo meldt de Chinese staatsradio afgelopen dinsdag. De 12, allen inwoners van de provincie Sog waren beschuldigd van fraude en van ‘het gebruik van religieuze invloed om zich te bemoeien met zaken van de lokale overheid,’ volgens een rapport van 14 januari door Tibet Daily.

Zij hadden volgens de openbare aanklager ook de lokale bevolking ‘uitgebuit en lastiggevallen’ en ‘bijgelovige ideeën’ gepredikt, in een poging om de kwade invloed van de religie in de dorpen te verspreiden,’ aldus Tibet Daily. De dorpelingen hebben hun ‘misdaden’ beleden en gaan niet tegen het vonnis in hoger beroep.

Ngawang Tharpa-een lid van het in India gevestigde parlement in ballingschap van Tibet, noemt in een verklaring aan Radio Free Asia (RFA) het gevangen zetten van de 12 dorpelingen een flagrante schending van de vrijheid van godsdienst voor de Tibetanen. ‘In naam van het aanpakken van de georganiseerde misdaad, hebben de Chinezen nu openlijk verdedigers van de Tibetaanse cultuur en religie vervolgd op basis van valse beschuldigingen,” zegt Tharpa.

Terwijl de strijd tegen georganiseerde misdaad in de Tibetaanse gebieden van China worden uitgevoerd, worden deze vaak gebruikt als een excuus om milieuactivisten of gewone Tibetanen te onderdrukken die het gebruik van de Tibetaanse taal of het bestrijden van corruptie in de lokale overheid bevorderen, vertelden de bronnen RFA in eerdere rapporten.

Bron RFA

 

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk