De Nepalese overheid heeft onder druk van de Chinese ambassade in Kathmandu een onderzoek ingesteld naar drie journalisten van het staatspersbureau RSS die een bericht hebben gepubliceerd over het recente verblijf in een Indiaas ziekenhuis van de Tibetaanse geestelijke leider de Dalai Lama.

De Nepalese minister van communicatie en informatietechnologie Gokul Baskota gaf opdracht tot dat onderzoek, dat nog in volle gang is. De drie journalisten worden ondervraagd over hun berichtgeving. Een van de journalisten zegt dat het bericht over het ontslag uit het ziekenhuis van de Dalai Lama -een prominent wereldfiguur- van belang was voor de nieuwsvoorziening van RSS. De verslaggever, Lamichhanne genaamd, zegt nu bekritiseerd te worden voor het feit dat hij en zijn collega’s tegen het buitenlands beleid van Nepal en het één-China-beleid ingaan door deze informatie te verspreiden.

Nepal heeft een lange grens met Tibet en huisvest ongeveer 20.000 Tibetaanse ballingen die daar sinds 1959 leven na een mislukte Tibetaanse opstand tegen de Chinese overheersing van Tibet. In een mededeling aan Radio Free Asia zei Meenakshi Ganguly, directeur van Human Rights Watch in Zuid-Azië, dat Nepal de laatste tijd te maken heeft gekregen met een toenemende onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en dat die alleen nog maar zal toenemen. Tegelijkertijd hebben de Nepalese autoriteiten, in een poging om China tevreden te stellen, al tal van beperkingen opgelegd aan het recht van Tibetaanse vluchtelingen om vreedzame protesten te organiseren of zich uit te drukken, aldus Ganguly. Die zegt het schokkend te vinden dat de Nepalese regering zelfs bezwaar maakt tegen de berichtgeving over de gezondheid van de Dalai Lama. Het laat volgens hem zien hoe de autoriteiten de media kunnen dwingen tot zelfcensuur door op de Chinese eisen in te gaan, stelt hij.

Verslaggevers zonder Grenzen (RSF), een waakhondengroep die zich inzet voor persvrijheid, zegt dat de drie Nepalese verslaggevers slechts hun werk deden door belangwekkend nieuws aan hun lezers te melden.

Bron RFA

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Media
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Nepal perkt persvrijheid onder druk van China in

  1. Joost schreef:

    En daar gaan we weer.

Menu