Na jarenlang een agressief beleid te hebben gevoerd om andere landen te controleren, moest China voor het eerst een *appeaser worden om zijn gezicht te redden toen de Verenigde Staten vorige week Peking opdroegen zijn consulaat in Houston te sluiten. China noemde dat een ondermijning van de vriendschapsband tussen Chinezen en Amerikanen.

De grootste vijand van wereldvrede, vrijheid van denken, religie, van meningsuiting, persvrijheid, democratie, is de Chinese Communistische Partij (CCP), dus China. Jarenlang heeft het regime ongehinderd zijn gang kunnen gaan. Het viel Tibet binnen en bracht meer dan een miljoen mensen om het leven, honderden tempels werden gesloopt, de Tibetaanse cultuur, onderwijs en mensenrechten om zeep geholpen en onschuldige Tibetanen die niets meer deden dan voor hun rechten op te komen werden tot langdurige gevangenisstraf veroordeeld. Tibet wordt leeggeroofd. In Zuid-Afrika kocht China mediabedrijven op om China kritische columnisten bij kranten te kunnen ontslaan, zoals nu ook door het Hongaarse regime in Hongarije gebeurt.

In het grensgebied met India zijn schermutselingen. In Nepal investeerde China miljarden aan infrastructuur, om zo de invloed op het arme land te vergroten. Chinese studenten aan westerse universiteiten worden ervan verdacht belangrijke gegevens over techniek en informatica door te spelen aan de machthebbers in China. De CCP koopt westerse  scheepswerven op om er cruciale kennis uit te halen voor eigen gebruik. In Hong Kong worden mensen die alleen maar voor hun vrijheid opkomen door de CCP met een levenslange vrijheidsstraf bedreigd. Er zijn verdenkingen dat Oeigoeren in China tot slaven worden vernederd, die in fabrieken, de CCP noemt ze opvoedingskampen, het katoen spinnen waar wij in het Westen onze kleding van maken. Onze mondkapjes worden volgens de VN ook door deze slaven gemaakt. In China zelf worden boeddhistische tempels gesloten of met de grond gelijkgemaakt. Het zijn maar wat voorbeelden van beïnvloeding en misbruik.

Tot voor vorig jaar waren westerse mogendheden, ook Nederland, volgzaam en wars van kritiek op deze handelspartner. De mensenrechtenorganisatie International Campaign for Tibet (ICT) moest de Nederlandse regering manen kritischer naar het communistische China te kijken en Tibet hoger op de mensenrechtenagenda te zetten. Zoals het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden al deed. En nu zegt de VS: genoeg is genoeg, president Trump is laaiend op de Chinezen.

China had het besluit van de Amerikaanse regering om het consulaat in Houston – volgens de Amerikanen een spionagehol- niet verwacht. Amerika dwong daarmee de CCP tot onderhandeling of tegenmaatregelen. Er waren opties zoals het sluiten van de Amerikaanse missie in Wuhan of het sluiten van het Amerikaanse consulaat in Chengdu, een strategisch belangrijke buitenpost die betrekking heeft op Tibet en werd gezien als een like-for-like handel met Houston, of het sluiten van Hong Kong voor buitenlanders. Na afweging van de voor- en nadelen van alle opties koos China uiteindelijk voor de middenweg en besloot het Amerikaanse consulaat in Chengdu te sluiten.

Sprekend in Richard Nixon Presidential Library in Yorba Linda, Californië, zei de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Michael Pompeo, donderdag: “De enige manier om het communistische China echt te veranderen is om te handelen op basis van wat zijn leiders doen, niet wat ze zeggen. President (Ronald) Reagan ging met de Sovjets om op basis van ‘vertrouwen, maar ook op basis van controle. Als het gaat om de Chinese Communistische Partij zeg ik: “wantrouwen en verifiëren”.

Eerder, in een interview met het persagentschap ANI, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: “China is al jaren betrokken bij massale illegale spionage- en beïnvloedingsoperaties in de hele Verenigde Staten tegen Amerikaanse overheidsfunctionarissen en Amerikaanse burgers. (…) Chinese ambtenaren hebben zich in onze binnenlandse politiek gemengd, intellectueel eigendom van de VS gestolen, onze zakelijke leiders beïnvloed, families van Chinese Amerikanen die in China wonen bedreigd en nog veel meer.’

Om China een halt toe te roepen heeft Pompeo een nieuwe alliantie geëist. “De VN, de NAVO, de G7, de G20, onze gecombineerde economische, diplomatieke en militaire macht is zeker genoeg om deze uitdaging aan te gaan als ze goed wordt aangestuurd. Misschien is het tijd voor een nieuwe groep van gelijkgestemde naties… een nieuwe alliantie van democratieën.’

Appeasementpolitiek wordt in het algemeen gebruikt om te verwijzen naar het diplomatieke beleid gericht op het vermijden van oorlog door concessies te doen aan een andere macht. Historicus Paul Kennedy omschrijft het als “het beleid tot het oplossen van internationale ruzies door het accepteren en te voldoen aan grieven van een andere partij door middel van rationele onderhandelingen en compromissen, waardoor een gewapend conflict vermeden kan worden dat mogelijk duur, bloedig en gevaarlijk zou kunnen zijn.” Appeasement werd gebruikt door de Europese democratieën in de jaren dertig van de twintigste eeuw, die, met de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog in het achterhoofd, probeerden oorlog met Duitsland en Italië te voorkomen.
Bronnen Wikipedia, ANI, ICT, BD

 

 

Categorieën: Nieuws, Economie, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Opmerkelijk, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op ‘VS eist nieuwe alliantie tegen spion en onderdrukker China’

  1. Joost schreef:

    Eindelijk!! Mijn reactie zal ook wel in China aan komen, het BD ligt ook vast wel onder de loupe .

  2. Wulf van Loenen schreef:

    Wereldmachten; potten verwijten de ketels.