De journalistieke belangenorganisatie Reporters without Borders (RSF) heeft er bij de Nepalese regering op aangedrongen om het onderzoek tegen drie journalisten van het staatspersbureau Rashtriya Samachar Samiti (RSS), die een rapport over de Tibetaanse spirituele leider Dalai Lama hebben gepubliceerd, te laten vallen.

De journalisten Mohani Risal, Somnath Lamichhane en Jivan Bhandari, die voor het buitenlandse bureau van het Nepalese staatsagentschap RSS werken, schreven een bericht over de gezondheidstoestand van de Tibetaanse geestelijke leider nadat deze met gezondheidsklachten was opgenomen in een ziekenhuis in India. Het onderzoek werd gestart op instructie van het Nepalese ministerie van Communicatie en Informatietechnologie, onder druk van de Chinese regering die zijn invloed op het doen en laten in Nepal aan het verstevigen is. China beschouwt de Dalai Lama als een wolf in monnikspij die uit is op een volledige autonomie van het door China bezette Tibet.

De journalisten stellen dat ze het nieuwsbericht maakten en verspreidden op basis van de nieuwswaarde. Het onderzoek komt op een moment dat de communistische regering krachtige wettelijke maatregelen neemt, zoals het “Media Council Bill”, om de vrijheid van journalisten in te perken. Journalisten, mediakanalen, redacteuren en uitgevers die die wet overtreden kunnen een boete opgelegd krijgen als ze de gedragscode voor de media zouden schenden. Partijen die zich gekrenkt of beschadigd voelen door de berichtgeving kunnen financieel gecompenseerd worden op basis van de nieuwe wet.

Bron RSF

Categorieën: Reportages, Dalai Lama, Boeddhistisch leven
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk