De Nepalese regering heeft onder druk van de groeiende Chinese invloed in het land de beperkingen voor de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap aangescherpt. De Amerikaanse secretaris van Buitenlandse Zaken voor Zuid- en Centraal-Azië, Alice Wells, zegt dat de Nepalese regering het recht op vrijheid van godsdienst heeft ingeperkt en daarmee ingaat tegen internationale normen op dat gebied. Nepal is het geboorteland van de Boeddha.

Een nieuw wetboek van strafrecht dat in 2018 van kracht werd beperkt ‘gedwongen bekering’ en zet leden van religieuze minderheidsgroepen onder druk. Wells: ‘De regering heeft ook de beperkingen voor de Tibetaanse boeddhistische gemeenschap aangescherpt, onder meer door te voorkomen dat de verjaardag van de Dalai Lama in het openbaar wordt gevierd.’

China, dat de Dalai Lama als een gevaarlijke separatist beschouwt, heeft zijn invloed in Nepal, die de thuisbasis is van ongeveer 20.000 Tibetanen, vergroot. De communisten maken ook een inhaalslag in het land door hulp en investeringen in de infrastructuur te pompen. Wells benadrukt dat de bescherming van mensenrechten en de fundamentele vrijheden bevorderlijk is voor de ontwikkeling van Nepal en zijn bevolking.

Bron BNN. Foto Hanneke van der Vorst, Nepal, pagode, 2008.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk