Nog steeds zijn Rohingya in de Birmese deelstaat Rakhine slachtoffer van gevechtshandelingen tussen het Birmese leger en de etnische boeddhistische Rakhine-opstandelingen, het zogenaamde Arakan Army. De gevechten in de deelstaat Rakhine zijn de afgelopen maanden toegenomen. Het leger gebruikt naar verluidt zware raketten, schepen en gevechtsvliegtuigen om de opstandelingen te bestrijden..
Tientallen huizen van de stateloze Rohingya zouden in zijn brand gestoken. Er is een ononderbroken stroom van duizenden etnische boeddhistische Rakhine en Rohingya dorpsbewoners die het gebied wilden ontvluchten. De meeste etnische (boeddhistische) vluchtelingen uit Rakhinestaat zijn ondergebracht in grote boeddhistische kloosters en onaangetaste Rakhine dorpen. Humanitaire hulp voor deze mensen is afkomstig van verschillende nationale en lokale boeddhistische hulporganisaties die door de Birmese regering wordt toegestaan in dat gebied te mogen opereren.
Meer dan 2.000 Rohingya (moslims) zijn de afgelopen twee dagen ontheemd geraakt in Buthidaung Township, waar ze hun toevlucht hebben gezocht in schoolgebouwen en nabijgelegen Rohingya dorpen. Er is beperkte voedselhulp voor de ontheemde Rohingya-families die wordt geleverd door families in de nabijgelegen dorpen die al onder economische problemen gebukt gaan. Naar verluidt is er voor deze groep vluchtelingen van geen enkele hulpgroep humanitaire hulp gekomen.
De Rohingya maken geen deel uit van het huidige conflict tussen het Arakan- en het Birmese leger. Integendeel, boeddhistische Rakhine bendes en bepaalde andere boeddhisten namen actief deel aan de aanval van het Birmese leger op de Rohingya-burgerbevolking in augustus 2017, die meer dan 800.000 Rohingya uit hun vaderland in Arakan verdreef. Ze vonden onderdak in kampen in het nabijgelegen Bangladesh.
De voortdurende vertraging bij de repatriëring naar Birma is blijkbaar te wijten aan het feit dat de Birmese regering zich onvoldoende heeft voorbereid op de terugkeer van de vluchtelingen naar hun oorspronkelijke dorpen. Nu de gewapende botsingen tussen het opstandelingenleger van Arakan en het Birmese leger escaleren, lijkt de repatriëring van de Rohingyan veel somberder dan ooit.
Uit plaatselijk bronnen is gebleken dat de binnenlandse ontheemden van andere minderheidsgroepen, zoals hindoes en boeddhisten naar verluidt voorrang krijgen bij de hervestiging en rehabilitatie, en het proces is nog steeds aan de gang. Getuigen melden dat plaatselijke ambtenaren op een onopvallende wijze etnische boeddhisten uit de gebieden in het oosten en midden van Birma naar Rakhinestaat hebben gebracht om Rohingya-landbouwgrond te bezetten en zich te vestigen in de verlaten Rohingya-dorpen. Er zouden ook nieuwe woningen zijn gebouwd voor de pas aangekomen etnische boeddhistische bevolking.