De Birmese staatsadviseur Aung San Suu Kyi zegt in een recente reactie op het verzoek van de Dalai Lama aan Suu Kyi en de Birmese regering om het –geweldloze- voorbeeld van de Boeddha te volgen bij het geven van hulp en het oplossen van de raciale problemen in Birma (Myanmar) , dat de regering geprobeerd heeft al diegenen die in nood zijn, ongeacht hun etnische achtergrond, te helpen.

‘Wij doen ons best om al diegenen te helpen die binnen de grenzen van ons land in nood verkeren, zonder onderscheid te maken tussen hindoes en moslims of de inwoners van de regio Rakhine. Zoals u weet hebben we een kleine hindoeïstische gemeenschap in Rakhine, die ook betrokken raakt bij het conflict en van wie sommigen werden gedood. Wij willen iedereen helpen,’ zei Suu Kyi in een exclusief interview met ANI. Bijna negentig procent van de bevolking van de Birma is boeddhist, volgens cijfers van de regering, terwijl de meer dan een miljoen Rohingya moslims in Rakhine lange tijd al gemarginaliseerd worden vanwege hun islamitische geloof.

De Tibetaanse spirituele leider, de Dalai Lama, sprak zich enkele weken geleden uit en drukte zijn verdriet uit over het aanhoudende geweld in Birma. Hij zei dat de Boeddha zeker de Rohingya geholpen zou hebben. Het is zo triest, zo in en in triest, zei de Dalai Lama tegen verslaggevers. Meer dan 430.000 Rohingya zijn de afgelopen weken voor het Birmese leger op de vlucht geslagen en zochten hun heil in het buurland Bangladesh. Er zijn beschuldigingen dat het leger al duizend mensen- onder wie burgers, heeft gedood in de jacht op islamitische strijders van het Arakan Rohingya Salvation Army die aanslagen plegen op politieposten en legerbases in Birma. Er zijn berichten en beelden van platgebrande dorpen, maar Birma laat geen buitenlandse waarnemers toe die kunnen onderzoeken wie er achter die brandstichtingen zit.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

9 reacties op Suu Kyi op kritiek Dalai Lama – ‘geen onderscheid tussen moslims, hindoes en andere burgers’

 1. Ujukarin schreef:

  Korrekt citaat. Dat het 95% propaganda van het leger is, die onze arme Grand Lady als een poedeltje doorgeeft, is een andere dimensie. Aan ‘boeddhistische’ milities die moslimdorpen platbranden wordt geen strobreed in de weg gelegd door het leger, terwijl het zelf juist keihard optreedt tegen een ieder (vooral moslims) die ook maar een greintje vraagtekens bij gedrag of papieren hebben. En laat nu juist in 1982 de nationaliteit/identiteitspapieren-als-Birmees zijn afgenomen van alle Rohyingas waarvan de meerderheid al vele generaties in Rakhine leeft, dat was een markeerpunt in de ellende.

  Niet dat men in Bangladesh qua gedrag en desinformatie beter omgaat met HUN boeddhistische minderheid in de Chittagong Hills, alleen nu is even de focus op het Myanmar-probleem dat ook een aantal graden groter is.

  Tja, primaire wat we als boeddhisten in het Westen kunnen doen is duidelijk maken dat dit nationalistische gedrag niets met de Leer van Boeddha te maken heeft. En wie verder nog bezig wil zijn met mensenrechten enzo prima; ons distantieeren van de koppeling-met-religie kan hopelijk, hopelijk, ook anders-religieuzen inspireren tot loskoppelen van hun religie en bepaald gedrag. Zoals die Bangladeshi die ‘in naam van hun islam’ boeddhisten wegpesten, en in heel wat gebieden volksstammen die ‘in naam van hun Christendom’ anderen het leven moeilijk maken…

  With folded palms,

  • G.J. Smeets schreef:

   “…ons distantieeren van de koppeling-met-religie kan hopelijk, hopelijk, ook anders-religieuzen inspireren tot loskoppelen van hun religie en bepaald gedrag.”

   Is dat niet ijdele hoop? IJdel omdat ze gebaseerd is op onze westerse secularisering, scheiding staat / kerk en proefondervindelijk onderzoek als basis van onze kennis. Allemaal zaken waar heel veel landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten niets mee hebben. En vanwege de armoede (inclusief analfabetisme) niets mee *kunnen* hebben.

   • kees moerbeek schreef:

    Ooit waren in Europa kerk en staat twee handen op een buik, ooit was de Europa op een klein percentage na iedereen analfabeet, ooit gingen in Europa mensen als vliegen dood bijvoorbeeld door het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen, riolen en wat al niet meer…

    Gelukkig waren er mensen, die niet accepteerden dat dit door opperwezen zo verordonneerd was of het slechtigheid van mensen is. Het zou ijdele hoop en hovaardig zijn om je er niet bij neer te leggen en opstandigheid tegen de god gegeven overheid.

    Voorwaar, ziet wat meer dan 1.500 jaar ijdele hoop was, is dit heden ten dage helemaal niet het geval in Europa.

  • Guus Went schreef:

   Ujukarin,
   Aung San Suu Kyi heeft in haar leven meer geoefend dan jij en ik bij elkaar.
   Zij weet dus dat als zij zou doen wat jij haar in de schoenen schuift, haar schedel in de spreekwoordelijke zeven stukken zou barsten.

   Je geeft blijk van een volslagen onderschatting van wat Aung San Suu Kyi voor iemand is.

   Ik hoop dat de redactie je post nog eens zal nalezen op het juiste spraak gehalte. Het komt op zijn minst over als verdelend spreken.

   Ik hou het hier voor gezien, dit is mijn laatste post, aangezien humor hier kennelijk niet onderscheiden kan worden van onzin en de redactie niet eens het fatsoen heeft mij ergens op aan te spreken. Vaarwel!

   • Ujukarin schreef:

    Ik ben bang dat je boodschap hier ook tegen dovemansoren gericht is. Met alleen stellen dat iemand Wijzer is dan wij zonder met enige concrete feiten/bewijzen te komen, terwijl haast ieder ander hier juist stelt dat onze hopelijk-wijze-Lady druk bezig is ernstige schendingen van mensenrechten EN, veel erger in de context hier, van zo’n beetje alle Boeddhistische leefregels met de mantel der zwijgzaamheid te bedekken? Tragisch voor haar, nog tragischer is dat iemand als jij dat vervolgens glashard ontkent zonder met enig argument/feit te komen…

    With folded palms,

 2. Ujukarin schreef:

  Wel laten we hopen dat het NIET ijdel is. Helaas is dit een konstant evenwicht zoeken tussen de prive-waarden en publieke waarden, ook in Olland hebben we daar behoorlijke problemen mee. Met elke ‘stam’, ook de traditionele Bible Belt mensen (wie antivac-gedrag plotseling ook anderen blijkt te inspireren en tot ernstige besmettingen van vrijwel uitgestorven kinderziekten is gaan leiden). Maar natuurlijk ook alle ‘stammen’ van mensen die zich allochtoon noemen en hun eigen waardenstelsel meebrengen. In je priveruimte doenlijk, in de openbare ruimte niet acceptabel in een multiculti seculiere samenleving.

  En ja, dat betekent dus ook nadrukkelijk met wetten en subsidies grenzen stellen aan invloeden op Ollanders welke die loskoppeling doorbreken. Zoals aanprijzen van elke vorm van minderwaardigheid van vrouwen en homo’s, elke volgens de Grondwet archaische regel-binnen-de-groep die men ook op straat wil kunnen volgen.

  Als je dat in Olland enigszins onder controle krijgt is het ook makkelijker om dit soort gedrag van andere landen als voorwaarde te stellen voor onderhouden van zakelijke en subsidie-relaties etc. Isolementen enzo helpen op korte termijn niet makkelijk maar op lange termijn wel degelijk..

  With folded palms,

  • kees moerbeek schreef:

   ‘Wel laten we hopen dat het NIET ijdel is.’

   De Boeddha bleef niet zitten onder de boom. Toen hij verlicht was, ging hij niet achterover op de bank hangen. Hij deed wat plaatje 10 van de os beschrijft.
   https://www.youtube.com/watch?v=iQDO1hahcVM

   Hij trok er met zijn leer op uit. Hij bleef onderwijzen zelfs nadat zijn eigen volk uitgemoord werd door een vorst die hij geadviseerd had dit niet te doen.