De Vietnamese autoriteiten hebben monniken van de populaire boeddhistische Ba Vang pagode opdracht gegeven zich te onthouden van ceremonies waarin de ziel van overledenen wordt opgeroepen en karma wordt gezuiverd. De ceremonies worden door het comité voor Religieuze Zaken (CRZ), een overheidsorgaan, betiteld als zwendel. Zo meldt de staatskrant Lao Dong.

Tienduizenden gelovigen betaalden de monniken van de 18e eeuwse Ba Vang pagode in de noordelijke provincie Quang Ninh tussen $45 tot $13.500 om hun slechte karma te zuiveren. Het CRZ vindt dat het ritueel ingaat tegen de boeddhistische filosofie en de Vietnamese wet overtreedt op het gebied van godsdienst en volksgeloof. De monniken in de pagode onderwijzen dat alle ziekten en ongeluk uit slechte daden in vorige levens voortkomen.

Drie keer per maand houden de monniken een tweedaagse ceremonie om ‘zwervende zielen op te roepen’ en ‘slecht karma te verwijderen’, waarbij ze donaties eisen die zogenaamd hun goede daden vertegenwoordigen, om slecht karma te genezen en vermeende slechte daden in vorige levens goed te maken. Dergelijke rituelen zijn al jaren aan de gang, maar de praktijk heeft nu pas de aandacht getrokken omdat de door de monniken geëiste bedragen zo hoog opliepen dat hun klanten begonnen te betalen via bankoverschrijvingen en in termijnen.

De monniken leren ook dat homoseksualiteit voortkomt uit slecht karma en genezen moet worden door mensen van het andere geslacht een tijdje samen door te laten brengen. Een verslaggever van Lao Dong schoot een video in de pagode waarop een monnik een vrouw vertelde dat het verlies van haar enige kind veroorzaakt werd door haar karma: ‘In het vorige leven was je een heks. Het zal ook jou het leven kosten’, zei de monnik.

Bron Lao Dong.

 

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op ‘Vietnamese boeddhistische monniken moeten stoppen met oproepen geesten en slecht karma te zuiveren’

  1. Henk van Kalken schreef:

    Al die vreemde uitwassen van de leer van de Boeddha hebben natuurlijk niets te maken met de Boeddhanatuur, de Oorspronkelijke perfecte Staat van zijn of hoe je het ook wilt noemen. Gewoon bedacht door bekrompen mensen met hun hersenkronkels. En het zuiveren van karma is prachtig, maar dat kan niemand voor iemand doen, behalve jijzelf.