Op donderdag 7 maart gaat Milieudefensie, samen met Luchtwachters en andere bezorgde burgers die meer duurzaam verkeer en betere luchtkwaliteit willen, een petitie aanbieden aan politici in Den Haag. Op een verkeersbord staat dat ruim 30.000 mensen in Nederland duurzaam verkeer en gezonde lucht willen.

Ter plekke kunnen de politici hun handtekening op het bord zetten, waarmee ze toezeggen hiermee aan de slag te gaan. Met de actie hopen Milieudefensie, de Luchtwachters en andere ondertekenaars dat de politiek meer gaat investeren in openbaar vervoer, fietsen, wandelen en elektrische deelauto’s.

De aanbieding van de handtekeningen gebeurt voorafgaand aan het algemeen overleg Leefomgeving in de Tweede Kamer. Hierin staat het onderwerp luchtkwaliteit centraal. Luchtvervuiling is een groot probleem. Gemiddeld leven we 13 maanden korter door de ongezonde lucht die we elke dag inademen. Jaarlijks overlijden zo’n 12.000 mensen vroegtijdig en tienduizenden mensen lijden aan ernstige chronische ziekten. Eén van de grootste oorzaken is verkeer. Tegelijkertijd nemen auto’s, busjes en vrachtwagens veel ruimte in in onze steden en ze stoten CO2 uit dat leidt tot klimaatverandering. Meer ruimte voor duurzaam verkeer zorgt voor gezondere lucht en minder uitstoot van CO2.

Petitie

Milieudefensie, de Luchtwachters en bezorgde burgers die de petitie ondertekend hebben zeggen écht gezonde lucht te willen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert. De waarden die de WHO adviseert zijn strenger en beschermen onze gezondheid beter dan de normen die de Europese luchtkwaliteitswet voorschrijft. Op dit moment overtreedt Nederland die wet nog steeds. De ondertekenaars van de petitie willen daarnaast meer ruimte voor fietsen, wandelen en betaalbaar OV voor iedereen. Tenslotte willen ze dat de overheid ambitieuze en eerlijke maatregelen neemt voor uitstootvrij verkeer. De ondertekenaars hopen dat de aanwezige politici hun handtekening op het bord zetten en beloven hiermee aan de slag te gaan.

Bron Milieudefensie.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Politiek, Gezondheid, Milieu
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk