Bijna een jaar nadat Birma en Bangladesh een akkoord sloten over de repatriëring van uit Birma (Myanmar) naar Bangladesh gevluchte moslim Rohingya om uit handen te blijven van het Birmese leger en gewelddadige boeddhistische bendes, hebben beide landen besloten om komende maand 2.300 Rohingya vluchtelingen naar Birma te repatriëren.

Volgens de VN is het in Birma nog steeds onveilig voor de Rohingya. De hoogste onderzoeker van deze organisatie waarschuwde vorige week dat een genocide plaatsvindt tegen deze etnische minderheid in Rakhine, de thuisstaat van de minderheidsgroep Rohingya in Birma. Vertegenwoordigers van de twee landen zullen snel een bezoek brengen aan vluchtelingenkampen in Ukhia, een regio van de zuidoostelijke Cox’s Bazar in Bangladesh, om potentiële repatrianten te ontmoeten en hen aan te moedigen terug te keren naar Rakhine.

Birma zegt de veiligheid van de terugkerende Rohingya te kunnen garanderen door de handhaving van de openbare orde door de gemeenschappen en de politie beter te handhaven en te bevorderen en discriminatie uit te sluiten. De Rohingya die naar Birma repatriëren keren niet terug naar hun dorpen waaruit ze vorig jaar vluchtten maar worden opgevangen in een opvangkamp.

Rohingya vluchtelingen zeggen onder deze voorwaarden niet terug te willen keren naar Rakhine staat. Eerst willen ze als burgers erkend worden en de daders van de gepleegde wreedheden tegen de Rohingya voor een rechtbank moeten verschijnen.

Bron BenarNews.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Misbruik
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk