In augustus 2018 is een driejarig onderzoeksproject gestart van de Ludwig-Maximilians-Universiteit München onder leiding van dr. Miriam Anders. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF).
Het doel van het project is onder meer het behoud van de kennis die wordt overgebracht in de Tibetaanse geneeskunde en de fundamenten ervan binnen de boeddhistische filosofie. Het bestrijkt drie gebieden:
-vertalingen van interviews met artsen van de Tibetaanse geneeskunde
-gezondheid en middelen van de deelnemers aan het seminar in boeddhistische centra
-kennisoverdracht, onderwijs en opleiding
In het kader van dit onderzoeksproject zullen de gezondheid en mentale gezondheid van deelnemers aan boeddhistische seminars en meditatiegroepen worden onderzocht. Verder zullen interviews worden afgenomen met mensen die in die context te maken hebben met manipulatie, uitbuiting of misbruik.
Het project met als hoofddoel het behoud van de overgeleverde kennis van de Tibetaanse geneeskunde en haar achtergrond in de boeddhistische filosofie is opgebouwd rond drie centrale aspecten.
Het eerste aspect naar het onderzoek van de Tibetaanse geneeskunde is het vastleggen, vertalen en becommentariëren van de orale traditie in de Tibetaanse geneeskunde, de aanvullende verzameling van materiaal in de oorspronkelijke literatuur en de commentaren op teksten, en een analyse van de actualisering van medische kennis door deze te vergelijken met diagnostische classificaties van de WHO en de genderproblematiek bij Tibetaanse artsen. Door middel van een analyse van de diepte-interviews met Tibetaanse artsen zullen de implicaties van de laatste vraag worden uitgebreid naar de gerelateerde culturele situaties binnen de gehele Tibetaanse context van (het leven in) ballingschap.
Het onderzoek behelst een evaluatie van de gezondheid en middelen van de deelnemers aan seminars in boeddhistische centra. Met name waar het gaat om de situatie van vrouwen maar ook in het algemeen de gezondheid en middelen van deelnemers van seminars in boeddhistische centra door het gebruik van psychologische vragenlijsten en diepte-interviews.
Het overdrachtsaspect aan studenten bestaat uit de onmiddellijke ontwikkeling van basis- en bijscholingsmateriaal, counselingmaatregelen voor de middellange termijn en de ontwikkeling van de bijbehorende structuren, alsook het opzetten van samenwerkingsverbanden voor preventie en behandeling. Deelnemers aan het onderzoek krijgen vragenlijsten toegestuurd of worden geïnterviewd over gezondheid, emoties en stress.
Het onderzoek begint met interviews van onder andere Tibetaanse artsen in het najaar van 2018: vanaf 25.9.2018 in Kathmandu/Nepal en vanaf 7.11.2018 in München/Duitsland.
Michael zegt
Om het terughoudend te zeggen: Deze monnik (die het onderzoek bekend maakte red.) is in Duitsland omstreden. Wat hij op z’n eigen website als “onderzoek naar misbruik in boeddhistische gemeenschappen” laat zien is gewoon een project over Tibetaanse medicijnen Ik denk ook niet dat een onderzoek dat hij graag zou zien zo maar door de duitse belastingbetaler gefinancierd zou worden. Heel raar.
Joop Ha Hoek zegt
De informatie waarop het bericht is gebaseerd is afkomstig van de universiteit zelf.
Michael zegt
Interessant! Maar op de websites van de LMU München en de officiele projectbeschrijving vind ik daar niets over. Is het onderzoek misschien anders gedeclareerd om makkelijker an geld van het ministerie van Onderwijs en Onderzoek te komen?
Joop Ha Hoek zegt
Hier vonden wij de informatie https://www.en.transtibmed.ethnologie.uni-muenchen.de/index.html