Het innerlijk licht
Vredevol en tijdloos schijnend in je hart
Is je echte gids

Nisargadatta Maharaj

Bestaat er zoiets als de ziel? Is er iets dat ons enerzijds uniek maakt en anderzijds de dood van het stoffelijk lichaam overleeft? En wat is dan haar verhouding tot het universeel bewustzijn? De Boeddha sprak over ‘het pad van licht’. Christus sprak over ‘een licht in en voor de wereld zijn’. Patanjali prak over ‘het licht binnenin dat vrij is van elk lijden’.

Over welk licht gaat het dan juist? Zijn dit filosofische of poëtische uitspraken, stellingen die de mens moeten helpen streven naar de beste versie van zichzelf? Of beschrijven ze een daadwerkelijke ervaring die te maken heeft met een permanente staat van bewustzijnsverruiming?

Op vrijdag 2 november is Stefan Van Meirhaeghe te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Stefan Van Meirhaeghe groeide op in Nigeria, werd arts, ging daarna naar een business school en ontdekte dat de vrijheid en de opwinding van de zakenwereld absoluut zijn ding was, althans voor even. Veel belangrijker was zijn eerste meditatie-retraite in de Himalaya toen hij ongeveer 15 jaar oud was.

Stefan: ‘Een geheel nieuwe wereld opende zich letterlijk voor en in mij. Mijn overtuigingen en concepten over wie of wat ik werkelijk ben daverden op hun grondvesten. Een paar jaar geleden keerde ik terug naar de Himalaya en bracht ik enkele maanden in stilte door in verschillende kloosters. Meer en meer leidden mijn meditaties tot verdieping van een intuïtieve kennis van de innerlijke realiteit van het leven. Ik begon aspecten van bewustzijn, het hart van ons wezen, ons gevoel van “ik” te begrijpen. Waar verwijst dat ‘ik’ echt naar? De vraag ‘wie ben ik ?’ liet me nooit meer los en werd de sleutel tot een steeds toenemende levensvreugde.’

Praktisch: Vrijdag 2 november 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne, Vlaanderen, België.

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk