Een negatieve geest
ziet in elke kans de moeilijkheden.
Een positieve geest
ziet in elke moeilijkheid de kansen.

Mezelf leren kennen en begrijpen.
Mijn eigen zwakheden herkennen en overwinnen.
Mijn potentiële kracht ontdekken.
Dit is van essentieel belang in het leven.

Als mens onderscheiden we ons van andere levende wezens door o.a. een sterke mentale ontwikkeling en het gebruik van gearticuleerde spraak. We hebben een geweten dat het mogelijk maakt om heilzame van onheilzame gedachten en daden te onderscheiden. We hebben een zelfbewustzijn waarmee we onszelf zowel mentaal als fysiek kunnen evalueren. Deze kenmerken geven ons de mogelijkheid weloverwogen beslissingen te nemen gebaseerd op onze intuïtie, onze ervaringen en kennis verworven tijdens ons leven. De geest kan worden getraind om enkel positieve gedachten en daden te ontwikkelen.

Als we werkelijk willen begrijpen wat het betekent om mens te zijn, dan horen we de aard van het menselijk lichaam en de menselijke geest te bestuderen.

De geest kennen we als een fijnstoffelijk wetend element. Wat is nu de aard van ons lichaam en welke zijn de gevolgen daarvan op ons leven ? We zullen zien dat zich in de wereld 4 soorten moeilijkheden voordoen, en dat de oorzaken hiervan terug te brengen zijn naar o.a. de fysieke en mentale eigenschappen die eigen zijn aan de mens.

Op vrijdag 23 juni 2017 is Luang Phi Ruben Visalo te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen. Hij is monnik in Wat Phra Dhammakaya Benelux, Lede, Oost-Vlaanderen.

Luang Phi Ruben Visalo: ‘Eind 2006 kwam ik op aanraden van een kennis in contact met Dhammakaya-meditatie, het innerlijk stil worden ‘in het midden’. Ik kon me hier onmiddellijk in vinden. Wie een betere wereld wil, moet met zichzelf beginnen. Er is namelijk een zuivere aard, een oorspronkelijke natuur, die in het middelpunt van ons wezen terug te vinden is. Die zuivere kern dient in onszelf ontsloten te worden.

Daartoe dienen we eerst innerlijk stil te worden. Een permanente en zuivere toevlucht ontwikkelt zich dan binnen onszelf. Geregeld mediteren zorgt ervoor dat we van binnenuit veranderen. Vandaar dat het dé basis vormt van zelfontwikkeling. Enkel positieve gedachten, woorden en daden ontstaan vanuit die pure bron.

In juli 2008 liet ik me in Thailand tot boeddhistisch monnik wijden tijdens de jaarlijkse internationale monnikenwijding. In Thailand is het namelijk gebruikelijk dat iedere man minstens een tijdje als monnik doorbrengt. Sindsdien ga ik door het leven als Loeang Pi Ruben (Visalo Bhikkhu).

Een monnik dient zich te houden aan 227 voorschriften. We leggen ons leven aldus volledig toe op de studie, het beoefenen en het uitdragen van de dhamma (leer van de Boeddha). Het proces van verandering dienen we praktisch te doorleven, want de omwenteling die werkelijk nodig is, is deze in de mens zelf. Dan pas kunnen we anderen werkelijk helpen, vanuit het licht vanbinnen.’

Praktisch: Vrijdag 23 juni 2017 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen. Omslagfoto Pixabay.

Categorieën: Nieuws, Achtergronden, Theravada
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk