Soms ben ik boos
Soms heb ik verdriet
Soms voel ik me blij …
De capriolen van de geest

Verstrikt in een web van storende emoties
Ben ik een gewone sterveling
Bevrijd van het web van storende emoties
Ben ik een Boeddha

Nagarjuna
(Boeddhistisch filosoof; 150 n.Chr.)

Van nature is de geest open en helder. Toch zijn er diep ingesleten gewoontepatronen die best lastig en vermoeiend zijn: de dubbele beweging van aantrekking en afkeer, de neiging om onze problemen eindeloos te ‘herkauwen’, fabriceren en blokkeren, … Soms volstaat een klein vonkje om heel ons mentaal landschap te overspoelen en worden we meegesleept door onze emoties.

Zoals we ook ons geluk zoeken in externe factoren hebben we ook de neiging om al onze ellende aan factoren buiten ons toe te schrijven. Helaas kunnen we de omstandigheden die op ons pad komen vaak geen halt toe roepen.

Op vrijdag 2 maart is Krista De Mey te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Deurne, Vlaanderen.

Krista: ‘In deze dhammatalk maken we kennis met de boeddhistische psychologie, die ons traint in het herkennen van deze gewoontepatronen en manieren om daarmee om te gaan. Ze leert ons dat verkeerde opvattingen over onszelf aan de basis liggen van storende emoties die onze ervaringen inkleuren. We zien ook hoe de westerse psychologie vandaag meer en meer doordrongen raakt van Oosterse invloeden. Ik put tegelijk ook uit mijn eigen persoonlijke geschiedenis en neem jullie mee in een aantal geleide oefeningen.’

Krista De Mey behaalde een Master in de godsdienstwetenschappen en de seksuologie en is opgeleid als systeemtherapeut. Na jaren in de hulpverlening vond ze haar ware roeping in het onderwijs waar ze tot op vandaag sociale – en gedragswetenschappen geeft aan adolescenten en leerlingen begeleidt. Sinds 2006 volgt ze het dharmaonderricht in Yeunten Ling (Tibetaans klooster in Hoei) en is ze een voorzichtige beoefenaar. Intussen volgde ze aan de BUB het postgraduaat in de boeddhistische filosofie en ethiek en verzorgt ze regelmatig de vertalingen van het Frans/Engels naar het Nederlands bij het onderricht in Hoei en in Schoten. Ze doet redactiewerk voor de website van het Tibetaans Instituut en het Kunchab magazine en verzorgt inleidingen voor bezoekende studenten.

Praktisch: Vrijdag 2 maart 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk