De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft de overheid van Birma (Myanmar) opgeroepen om de veroordeling van twee journalisten van het persbureau Reuters tot zeven jaar celstraf ongedaan te maken en hen onmiddellijk vrij te laten. De journalisten werden maandag schuldig bevonden aan het verzamelen van staatsgeheime informatie. Internationaal is opgeroepen tot vrijlating van de journalisten.

Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28) onderzochten de moord door Birmese veiligheidstroepen op Rohingya dorpelingen. Vrijheid van godsdienst & persvrijheid zijn essentieel voor een sterke democratie’, schreef Pence op Twitter. Nikki Haley, ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties, zei dinsdag dat de Verenigde Staten meer zeggenschap zouden krijgen over de situatie van de twee journalisten. Haley zei dat de twee verslaggevers ,,in de gevangenis zitten voor het vertellen van de waarheid.’

Het vonnis leverde een toenemende druk op op de regering van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. Meer dan 700.000 stateloze Rohingya moslims zijn sinds de aanvallen van het Birmese leger naar Bangladesh gevlucht. De Rohingya, die zichzelf als inheemse inwoners van Rakhine staat beschouwen, worden door de boeddhistische meerderheid van het land alom als indringers beschouwd en het staatsburgerschap wordt hun ontzegd. Noch Suu Kyi, noch haar regering hebben zich publiekelijk over de zaak uitgesproken sinds de verslaggevers zijn veroordeeld.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk