Twee miljard mensen leven op deze aarde in armoede, terwijl 753 miljoen anderen in extreme armoede leven en moeite hebben om te overleven. Dat blijkt uit het verslag van Global Humanitarian Assistance Report dat onlangs verscheen. Het ijkpunt van de situatie van hulpeloze mensen die aan hongersnood, droogte, oorlogssituaties en natuurrampen lijden is de World Humanitarian Day, die elk jaar op 19 Augustus is en wordt gehouden om mensen te steunen die door crises wereldwijd worden getroffen.
Volgens het verslag hadden ten minste 201 miljoen mensen in 134 landen humanitaire bijstand nodig om in 2017 te overleven. Volgens het rapport waren 20,7 miljoen mensen in Jemen in nood, gevolgd door het door de burgeroorlog getroffen Syrië, waar 13,7 miljoen mensen hulp nodig hadden. Turkije, dat 3,5 miljoen Syriërs herbergde, werd derde op de lijst met 12,8 miljoen mensen die humanitaire hulp nodig hadden.
Ook Ethiopië, Irak, Nigeria, de Democratische Republiek Congo, Zuid-Sudan, Afghanistan, Somalië, Kenia, Haïti, Malawi, Colombia, Sudan, Tsjaad, Zimbabwe, Mali, Oekraïne, Kameroen, Libanon, Pakistan, Burundi, Jordanië, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Oeganda, Niger, Palestina, Mozambique, Madagaskar, Libië, Angola, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal en Birma (Myanmar) komen op de lijst voor. Twee miljard mensen krijgen minder dan 3,2 dollar per dag. Ondertussen hebben de 753 miljoen armsten onder ons dagelijks minder dan $1.9 te besteden.
Turkije behield de titel ‘meest genereus land’ door in 2017 0,85 procent van zijn nationaal inkomen te besteden aan humanitaire hulp. Volgens het rapport leverde Turkije in 2017 een derde van de wereldwijde humanitaire hulp. Turkije spant zich in om een helpende hand te bieden aan iedereen die humanitaire hulp nodig heeft, zowel binnenslands als wereldwijd. Het Turkse Agentschap voor Samenwerking en Coördinatie (TIKA), met 61 kantoren in 59 landen, bereikt met humanitaire hulp onderdrukte regio’s in de hele wereld.