De staatsafdeling religieuze zaken van de Chinese overheid gaat beschuldigingen van seksueel wangedrag door Shi Xuecheng, een van China’s hoogste boeddhistische monniken, en van fraude onderzoeken. Twee monniken in het Longquanklooster in Peking onderzochten de beschuldigingen van seksueel wangedrag door de abt en legden hun bevindingen vast in een 95 pagina’s tellend stuk, waaronder verklaringen van slachtoffers, nonnen in het klooster.
Het rapport werd deze week naar social media gelekt en veroorzaakte een storm van verontwaardiging in de Chinese en buitenlandse media alvorens de berichten door de Chinese overheid werd gecensureerd. Abt Shi Xuecheng wordt beschuldigd van het lastigvallen en het afdwingen van seksuele handelingen door tal van nonnen in het legendarische boeddhistische onderwijscentrum in Peking. Xuecheng en het klooster ontkennen de beschuldigingen, waaronder ook claims van verduistering. Het is onbekend of de abt hangende het onderzoek zijn functies vervult.
Klokkenluider en monnik Shi Xianqi zei tegen het persbureau The Associated Press dat hij en de andere klokkenluider Shi Xianjia uit het klooster zijn gezet en meewerken aan het overheidsonderzoek. Het lijkt er op dat de #MeToo beweging ook in China vaste grond aan de voet krijgt. Behalve Xuecheng, die de Boeddhistische Federatie van China leidt en lid is van het Nationale Volkscongres, het ‘parlement’ van China, zijn ook bekende hoogleraren en medewerkers van universiteiten online beschuldigd en aan een onderzoek onderworpen, waarbij ten minste één van hen is ontslagen. Steeds meer vrouwen in China spreken zich uit over het seksueel wangedrag en trekken zich niets aan van censuur en vergeldingsmaatregelen die op dit soort uitingen staan.
Bekende charismatische monnik
Het getuigt van grote moed van de twee klokkenluiders om de beschuldigingen van misdragingen door Xuecheng (51) openbaar te maken. De man is een machtige, bekende religieuze figuur in China, schrijver van een groot aantal boeken en dagelijkse blogberichten op social media. China telt ongeveer 250 miljoen boeddhisten en talloze aanhangers van volksreligies die boeddhistische elementen bevatten. Het meer dan duizend jaar oude Longquanklooster in Peking staat tegenwoordig bekend vanwege het onderdak bieden aan hightech zakenlui en hoogbegaafde afgestudeerden aan universtieten die er massaal dagen – of jaren – doorbrengen om zich geestelijk terug te trekken en een boeddhistische studie te volgen.
De twee klokkenluiders zijn uit die wereld afkomstig. Ze hebben beiden een doctoraat in de technische wetenschappen en verblijven al meer dan tien jaar in het klooster. Ze verzamelden schermafbeeldingen van tekstberichten en verslagen van vrouwen waarin duidelijk werd dat Xuecheng de nonnen dwong seks met hem te hebben. De abt is zo machtig en ogenschijnlijk onaantastbaar dat alleen een ingrijpen van de overheid de nonnen kan beschermen. Het is overigens onduidelijk of ook de politie de beschuldigingen van seksueel wangedrag en verduistering zal onderzoeken.
Utrecht
De Nederlandse boeddhistische sangha Maha Karuna Chan van Ton Lathouwers onderhoudt een uitwisselingsrelatie met het Longquan klooster in Peking. En het wereldberoemde klooster heeft sinds enkele jaren ook een vestiging in Nederland. De Longquan Tempel van Groot Mededogen ligt in Utrecht. Het is een Chinees-boeddhistisch klooster, het eerste in Europa, dat werd gesticht door Chinese Nederlanders met diverse achtergronden. Het staat onder leiding van de aangeklaagde abt Xuecheng.
André van der Braak, sinds 2012 verbonden aan de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, als hoogleraar boeddhistische filosofie, en sinds 2013 geautoriseerd zenleraar binnen de Maha Karuna Chan traditie van Ton Lathouwers, bezocht het klooster Longquan in 2013. Hij gaf daar verschillende lezingen. Ton Lathouwers en Van der Braak waren in mei 2014 met hun partners tien dagen te gast in Longquan, waar ze lezingen hielden en dagelijks een dialoog met de monniken voerden.