Het hoogste orgaan binnen het boeddhisme in het communistische China, de National Religious Affairs Administration (NRAA), heeft gisteren bevestigd dat uit onderzoek is gebleken dat de abt van de Longquang tempel in Peking, de monnik Shi Xuecheng (51), zich schuldig heeft gemaakt aan het versturen van seksueel getinte berichten aan meerdere nonnen in het klooster. De man zelf heeft dat steeds ontkend.

Twee boeddhistische monniken die al tien jaar in het klooster verbleven onderzochten de verklaringen van nonnen over het wangedrag van de abt. Uit dat onderzoek kwam een veelvoud van seksuele intimidatie en lichamelijk wangedrag tegenover meerdere nonnen aan het licht. Tenminste een van de vrouwen werd suïcidaal. In de berichten eist de abt volledige gehoorzaamheid van de vrouwen, inclusief seksuele gunsten, als onderdeel van hun studie van boeddhistische leerstellingen. Enkele vrouwen zeggen dat hun leven totaal verwoest is door het gedrag van de monnik.

Na het onderzoek gelastte de NRAA de Boeddhistische Vereniging van China om Xuecheng, die vorige week als hoofd van het religieuze lichaam aftrad, streng te straffen. De politie doet nu onderzoek naar de beschuldigingen. De voormalige abt wordt niet alleen beschuldigd van seksueel wangedrag in woord en daad maar ook van het plegen van financiële malversaties, illegale constructies en gerommel met kloosterfondsen.

Het atheïstische China telt bijna 300 miljoen boeddhisten. Shi Xuecheng werd beschouwd als een van de meest prominente religieuze leiders van het land, die talrijke boeken schreef en over de hele wereld reisde om het Chinese boeddhisme te promoten. Hij staat bekend als een moderne vertolker van de duizenden jaren oude religie. Zijn tempel wordt ook gezien als een intellectueel bastion met hoogopgeleide jonge monniken. De tempel heeft ook een vestiging in Utrecht.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Chinees boeddhisme, Mensenrechten, Misbruik, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk