De Rohingya-crisis heeft een negatief effect op de economie, de samenleving en het milieu van Bangladesh. Meer dan 700.000 Rohingya vluchtten sinds augustus 2017 uit Birma (Myanmar) naar Bangladesh om uit handen te blijven van het Birmese leger en boeddhistische bendes die het op hun leven en goederen hadden voorzien.
Volgens Fahmida Khatun, die namens het SNC, het Socheton Nagorik Committee onderzoek deed naar de gevolgen van de vlucht uit Birma en het verblijf van de vluchtelingen in Bangladesh, maakt het land enorme uitdagingen mee. De Rohingya hebben door hun grote aantallen een negatief effect op de lokale Bengali, er is een toename van de bevolking en een hygiënecrisis in de vluchtelingenkampen is een groot probleem.
Van augustus vorig jaar tot 25 maart van dit jaar is via internationale hulp $322 miljoen gedoneerd voor de Rohingya. De regering van Bangladesh schatte zelf meer dan $110 miljoen te hebben uitgegeven voor de opvang. Voor de opvang voor de rest van 2018 is $950 miljoen begroot.
Volgens de repatriëringsovereenkomst tussen Bangladesh en Birma zou het vluchtelingenprobleem niet voor 2025 worden opgelost als Birma 300 Rohingya per maand terugneemt. In dat tempo is voor de komende zeven jaar nog eens $4.433 miljoen voor het huisvesten en voeden van de Rohingya nodig.
Rohingya worden in het boeddhistische Birma beschouwd als illegale migranten uit Bangladesh.