Filmmaker Madelon Hooykaas kreeg toestemming om een portret van de boeddhistische geëngageerde non en vredesactivist Sister Chân Không te filmen tijdens een verblijf in Plum Village in Frankrijk.

Sister Chân Không is geboren in Vietnam en werkt al vanaf de jaren zeventig samen met Thich Nhat Hanh (Thay) om het boeddhistische gedachtengoed over te brengen naar het Westen. Als oudste non in Plum Village speelt zij nu een prominente rol als spiritueel leider sinds Thay na een hersenbloeding niet langer actief is. Ze zet zich in voor een leven in aandacht en probeert in de maatschappij sociale verbetering mogelijk te maken.

Aan de hand van unieke foto’s uit het leven van deze boeddhiste spreekt Sister Chân Không over haar tijd in Vietnam, waar ze als jonge vrouw zich inzette om hongerige kinderen in achterstandswijken te helpen en hoe de oorlog aanleiding werd voor haar vredeswerk. Nadat zij samen met Thay deel heeft genomen aan de Parijse Vredesbespreking over de oorlog in Vietnam, worden ze beiden verbannen uit Vietnam en mogen ze pas na 39 jaar weer terugkeren naar hun geboorteland. Hierop vestigen zij zich in Frankrijk waar ze het eerste kleine retraitecentrum ‘Sweet Potatoes’ opzetten, maar wanneer dit al snel te klein blijkt, naar Zuid-Frankrijk verhuizen waar ze het grote en populaire centrum Plum Village oprichten.

De uitzending van de film valt samen met Sister Chân Khôngs tachtigste verjaardag.

Productie, regie, camera en geluid: Madelon Hooykaas in opdracht van De Boeddhistische Blik van KRO-NCRV ©2018
Een film van Madelon Hooykaas | 30 minuten.
De Boeddhistische Blik | zondag 8 april om 15.50 uur op NPO2

Categorieën: Nieuws, Reportages, De boeddhistische blik, Boeddhisme, Media
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk