Facebook heeft eind januari de pagina verwijderd van de haat zaaiende Birmese boeddhistische monnik Wirathu, ook wel de ‘boeddhistische Bin Laden’ genoemd. Zijn uitlatingen over moslims passen niet binnen de regels van het bedrijf van juist spreken. De monnik heeft honderdduizenden volgers op Facebook sinds de zogenaamde burgerregering in Birma (Myanmar) aan de macht kwam en de toegang tot social media versoepelde.

Wirathu is een prominent gezicht van de Birmese boeddhistische ultranationalistische beweging. Zijn aanvallen richten zich vooral op de Rohingya moslimminderheid in Birma. Waarvan er meer dan 700.000 naar Bangladesh zijn gevlucht om uit handen van het leger en boeddhistische bendes te blijven.

Wirathu zei vorig jaar in een videoboodschap dat Facebook wordt geregeerd door moslims. Nadat de Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi in 2016 aan de macht kwam, ontbond de regering de Ma Ba Tha groep waartoe Wirathu behoorde, en legde de monnik een spreekverbod van een jaar op. Tegenstanders van Wirathu zeggen dat Facebook wel diens account heeft verwijderd maar niet zijn video’s waarin zijn haat zaaiende toespraken jegens moslims zijn te horen.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Theravada
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk