De Dalai Lama heeft gisteren het geweld veroordeeld tijdens de herdenking van de slag om Bhima-Koregaon, tweehonderd jaar geleden, waarbij op 1 januari van dit jaar bij botsingen tussen twee groeperingen een jonge man om het leven kwam. De slag vond eertijds plaats in de buurt van Pune, India.

De slag van Koregaon vond plaats op 1 januari 1818 tussen de Britse Oost-Indische Compagnie en de Peshwa factie van de Maratha Confederatie, op Koregaon Bhima. Een 28.000 man sterke strijdmacht onder leiding van Peshwa Baji Rao II stuitte onverwacht op een 800 man sterke Britse strijdmacht die op weg was om de Britse troepen in Pune te versterken. Met 2000 man vielen de Peshwa de Britten aan. Uiteindelijk trokken de Peshwa zich terug uit angst voor een aanval van de Britse hoofdmacht.

De gevechten begin dit jaar braken uit tussen de Dalits, of de onaanraakbaren die buiten het Indiase kastenstelsel staan en de door moslims gesteunde Maratha. Maar liefst 43 personen zijn in hechtenis genomen.

De Dalai Lama zegt dat religie geen rol zou moeten spelen bij het ontstaan en oplossen van conflicten. Hij noemt geloof een privé kwestie. Moslims en hindoes moeten niet tegen elkaar opgezet worden, woede is niet goed, een compassievolle geest is goed voor de gezondheid, zei de spiritueel leider. De Dalai Lama woont in India.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk