Matthieu Ricard (71) de Tibetaans boeddhistische monnik die al sinds zijn twintigste levensjaren mediteert adviseert iedereen om dagelijks minstens vijf minuten te mediteren op de gevoelens van altruïstische liefde.

Mindfulness is volgens hem een modeverschijnsel en ook meditatie is een bevlieging in het kapitalistische Wall Street en de drukte van Silicon Valley, maar dat betekent volgens hem zeker niet om die te negeren, legt hij uit aan de redactie van Business Insider. Het blad sprak met hem naar aanleiding van zijn boek ‘Beyond the Self.’ In het interview zei Ricard dat het onmogelijk is om niet de positieve effecten te ondervinden van een bijzondere vorm van meditatie: één die gericht is op mededogen.

Ricard begon het boeddhisme te bestuderen als een promovendus aan het prestigieuze Pasteur Instituut in Frankrijk. Na het behalen van zijn doctoraat, besloot hij om naar de Himalaya te reizen waar hij op dertigjarige leeftijd tot boeddhistisch monnik werd gewijd. Sindsdien is hij een vertrouweling van de Dalai Lama en een bestsellerauteur. Hij wordt uitgenodigd om geleide meditaties te leiden bij organisaties zoals Google.

Ricard adviseert beginners meditatie op compassie. Aan mediteren is niks mysterieus, zegt hij, je hoeft je niet te hullen in wolken van wierook of te zitten onder een mangoboom. Negeer de racende gedachten in je hoofd. En als je toch wordt afgeleid concentreer je dan op je ademhaling. Wanneer je genoeg ontspannen bent, denk aan iemand die je gelukkig maakt. Focus je op je altruïstische liefde voor hen. Ricard: ‘We hebben allemaal onvoorwaardelijke liefde voor een kind of iemand van wie we houden. Zulke momenten van liefde zijn meestal merkbaar gedurende 10, 15 seconden, een minuut, en verdwijnen dan weer. Maar stel je voor dat je dat mooie, warme gevoel kunt cultiveren voor vijf, tien minuten. En dat gevoel kunt richten op andere mensen, specifieke mensen of vreemden of naar een bepaald deel van de wereld.’

Doe mee aan de Engelstalige geleide meditatie

 

Categorieën: Nieuws, Mindfulness, Boeddhistisch leven
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk