Birmese veiligheidstroepen bleven dorpen in brand steken van de Rohingya moslims in het noorden van Rakhinestaat nadat de Birmese regering een overeenkomst had getekend met het naburige Bangladesh voor repatriëring van vluchtelingen die gevlucht waren voor het Birmese leger en boeddhistische bendes.

Dat blijkt uit nieuwe satellietbeelden die door Human Rights Watch (HRW) naar buiten zijn gebracht. Op de beelden is te zien dat veertig Rohingya dorpen sinds oktober en november zijn verwoest door brand in Rakhine, waar het boeddhistisch Birmese leger hardhandig optrad met als gevolg duizenden doden, moorden op kinderen, het verkrachten van vrouwen en meisjes en ongeveer 650.000 Rohingya die naar Bangladesh vluchtten.

Op 23 november tekenden beide landen een overeenkomst om vluchtelingen veilig naar Birma te repatriëren als die konden aantonen dat ze daar hadden gewoond. Brad Adams, directeur van Human Rights Watch Asia, noemt dit een PR-stunt van de Birmese regering, omdat het Birmese leger na de ondertekening gewoon door bleef gaan met het vernietigen van dorpen van de Rohingya.

Met de nieuwe bekend geworden vernietigde dorpen stijgt het totaal of gedeeltelijk uitgebrande dorpen tot 354 na het oplaaien van geweld in Birma sinds 25 augustus dit jaar.

HRW stelt dat 118 van de 354 dorpen gedeeltelijk of volledig zijn verwoest na 5 september, de dag op welke Aung San Suu Kyi’s bureau zei dat militaire operaties waren beëindigd.

Van de 40 onlangs uitgebrande dorpen werden er 24 vernietigd in oktober en 11 in november, en vijf over beide maanden, zegt HRW.

Bron HRW en andere mensenrechtenorganisaties.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk