In totaal hebben naar schatting veertig kloosters en gebedshuizen – waarvan sommige meer dan 500 jaar oud – in verschillende mate schade opgelopen.
Zorg
Peter – Zondagmiddag, ontnuchterd
Dat ik twee dagen leefde op een dieet van suikerwater en koffie, beviel wel. Ergens had het met een verkwistend uitgavenpatroon te maken, de eerste vier dagen van de week. Dat maak ik als bijstandsgerechtigde wel vaker mee, dus helemaal als een verrassing kwamen de dagen van abstinentie van vast voedsel niet. Er lagen geen religieuze redenen ten grondslag aan de voortijdige vastentijd. Vooral op maandag zijn de boodschappen duur.
Chinese autoriteiten ontzeggen boeddhistische monniken toegang tot aardbevingsgebied
Het tegenhouden van monniken was pijnlijk voor de overlevenden omdat in de boeddhistische traditie gebeden en rituelen worden uitgevoerd aan het einde van elke week gedurende de eerste zeven weken na de dood van een persoon.
Zelden euthanasie voor jongeren bij psychisch lijden
Jonge mensen die om euthanasie vragen, krijgen dat zelden: in drie procent van de gevallen. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van 113 zelfmoordpreventie en Expertisecentrum Euthanasie. Onderzoekster Lizanne Schweren van 113 vermoedt dat kunnen praten over een doodswens, juist weer kracht geeft om het leven aan te kunnen. Deze conclusie sluit aan bij het pleidooi van de NVVE om altijd een open gesprek aan te gaan over een doodswens.
‘Ten minste 100 doden in één Tibetaanse gemeente na dodelijke aardbeving’
De Chinese regering heeft strenge beperkingen opgelegd, waardoor mensen niet naar de getroffen gebieden kunnen reizen om hulp te bieden. Tibetanen uit de hele regio die proberen te helpen, worden bij verschillende controleposten tegengehouden en de autoriteiten eisen een inreisvergunning.
Update – Tientallen doden door aardbeving met kracht van 6,8 in Tibet
De Tibetaanse spirituele leider, de Dalai Lama, die momenteel in Zuid-India is, toonde zich diep bedroefd over het verlies van levens, eigendommen en huizen tijdens de aardbeving. ‘Ik bid voor degenen die zijn omgekomen en wens iedereen die gewond is geraakt een spoedig herstel’, zei hij in een officiële verklaring.
De eerste editie van het BD en Jessica Hummel
Jessica Hummel: ‘Vanaf vandaag, augustus 2012, heeft het Boeddhistisch Dagblad een eigen kook/eetrubriek. Om de twee weken een aflevering, met verhaal en recepten. Koken vanuit een boeddhistische achtergrond, in een Nederlandse keuken.
The Rights Forum – het kind in Bethlehem en de kinderen van Gaza
En juist vanmorgen berichtte Al-Jazeera dat Israëlische troepen het laatste nog functionerende ziekenhuis – Kamal Adwan – in Bayt Lahiya in Noord-Gaza hebben ontruimd. Op video’s zijn lange rijen Palestijnse burgers te zien die in hun ondergoed, de handen omhoog, worden gedwongen zuidwaarts te lopen. De in het gebied aanwezige Amerikaanse arts Mimi Syed sprak van het ‘einde van de menselijkheid’.
Boeddha in de bajes – Rob en Bert
De schrijver van columns Boeddha in de bajes in het BD, Jan Veenendaal, overleed op 27 november 2023. Lees hier een van zijn columns uit 2021 over bezoeken aan gedetineerden in Nederlandse penitentiaire inrichtingen. Jan was een doener, geen boeddhistische zitter.
De drugs – moeders en kinderen
De moeders weten heel goed hoe verschrikkelijk zij hun best hebben gedaan. En dat in hun kind een lief en talentvol mens schuilt.
Reclame Code Commissie: website De Heus Kidzz over varkenshouderij is misleidende kindermarketing
Zo bevat de website onder meer een video die kinderen volgt op een varkenshouderij. Daar zijn varkens te zien met een vrije uitloop naar buiten. De video wekt de suggestie dat alle varkens in de varkenshouderij zo leven, maar in realiteit komt slechts 1% van de Nederlandse varkens ooit buiten.
‘Goed Genoege Voornemens zijn goed genoeg’
Nieuw jaar, dus tijd voor goede voornemens toch? Vele onderzoeken laten echter zien dat zo’n 80% van de goede voornemens binnen een paar weken al onhaalbaar blijken. We moeten gewoonweg te veel van onszelf en daarom roept The School of Life Amsterdam op om Goed Genoege Voornemens te maken.
Windhorse Trading, een boeddhistisch/marxistische poging tot gezamenlijke juiste levensbeoefening
Windhorse heeft als regel ‘Geef wat je kunt en neem naar je echte behoefte’, gebaseerd op de leringen van de Boeddha doch keurig gekopieerd door de grondlegger van het marxisme.
Bijzondere tweeluik documentaire: In de stroom van de 10.000 dingen in de Boeddhistische Blik
De Boeddhistische benadering van stervensbegeleiding.
We sterven elke dag een beetje…
En dat is maar goed ook, want zo wennen we vast aan de grote dood, die op ons wacht.
Theatermaker Bright Richards nieuwe ambassadeur voor de Thuisgevers
Theatermaker Bright Richards is sinds december 2024 ambassadeur voor de Thuisgevers. “Daar waar het goed met je gaat, is je thuis. Iemand een huis geven is niet hetzelfde als iemand een thuis geven. De Thuisgevers begrijpen dat. Zij geloven, net als ik, dat integratie succesvol wordt als mensen worden opgenomen in de gemeenschap”, zo weet Bright Richards uit eigen ervaring. Hij ontvluchtte de oorlog in Liberia en kwam in 1991 in Nederland. Met ingang van december is hij ambassadeur van De Thuisgevers.
Het jaar 2024 – dag 352 – buigen
Het buigen en de interpretatie.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Community Support: Resonantie en saamhorigheid
Veel psychische problemen ontstaan door eenzaamheid en een gebrek aan betekenisvolle relaties. Door het doorbreken van isolatie en het opbouwen van sterke sociale structuren bevordert Community Support niet alleen herstel, maar ook gevoelens van zingeving en verbondenheid. Cruciaal hierbij is dat formele hulpverlening deze sociale steun versterkt, in plaats van verdringt.
Boeddhistische Blik – Tweeluik ‘In de stroom van de 10.000 dingen’
Op 15 en 22 december zendt NPO 2 het tweeluik ‘In de stroom van de 10.000 dingen’ uit. Deze bijzondere documentaire van Laetitia Schoofs biedt over een periode van vijf jaar een intieme blik op het leven en werk van de New Yorkse zenmeesters Koshin en Chodo. Als echtpaar en partners in stervensbegeleiding delen zij hun diepgaande visie op het leven en de dood geworteld in het zenboeddhisme.
Peter – ‘Mijnheer Pijls ziet er vandaag niet zo verzorgd uit’
De psychiater bij de crisisdienst was trouwens wel geweldig. Ze had zelf ook een psychose gehad, wat me enorm geruststelde.
Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’
‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´
Straatarts Michelle van Tongerloo – ‘Ik zie de hele wereld in mijn spreekkamer voorbij komen’
Lang niet alle patiënten kan ze helpen, en toch denkt de Rotterdamse straatarts Michelle van Tongerloo veel te kunnen betekenen. ‘Veel van mijn patiënten zijn wantrouwend omdat hun hulpvraag al bij zoveel instanties is afgewezen. “Nee, we kunnen je niet helpen want je kruist niet helemaal de juiste vakjes aan.” Waar deze mensen behoefte aan hebben, is contact op menselijk niveau. Ik laat zien dat ik om ze geef. Ik heb geleerd om alle standaard communicatietechnieken van de opleiding te laten vallen.’
Thuiskomen in het Levensweb (2 en slot)
Het lijkt wel of we gevoelloos en cynisch geworden zijn en ons niet verantwoordelijk voelen voor wat er gebeurt met het leven op aarde. De gevaren die het leven op aarde bedreigen zijn zo gigantisch dat ze ons verlammen. In plaats van in actie te schieten maken we onze rolluiken dicht en vluchten weg in amusement en andere zaken.
Het jaar 2024 – dag 333 – poep
De ouderen en de commercials.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.