En dat is maar goed ook, want zo wennen we vast aan de grote dood, die op ons wacht.
Zorg
Theatermaker Bright Richards nieuwe ambassadeur voor de Thuisgevers
Theatermaker Bright Richards is sinds december 2024 ambassadeur voor de Thuisgevers. “Daar waar het goed met je gaat, is je thuis. Iemand een huis geven is niet hetzelfde als iemand een thuis geven. De Thuisgevers begrijpen dat. Zij geloven, net als ik, dat integratie succesvol wordt als mensen worden opgenomen in de gemeenschap”, zo weet Bright Richards uit eigen ervaring. Hij ontvluchtte de oorlog in Liberia en kwam in 1991 in Nederland. Met ingang van december is hij ambassadeur van De Thuisgevers.
Het jaar 2024 – dag 352 – buigen
Het buigen en de interpretatie.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Community Support: Resonantie en saamhorigheid
Veel psychische problemen ontstaan door eenzaamheid en een gebrek aan betekenisvolle relaties. Door het doorbreken van isolatie en het opbouwen van sterke sociale structuren bevordert Community Support niet alleen herstel, maar ook gevoelens van zingeving en verbondenheid. Cruciaal hierbij is dat formele hulpverlening deze sociale steun versterkt, in plaats van verdringt.
Boeddhistische Blik – Tweeluik ‘In de stroom van de 10.000 dingen’
Op 15 en 22 december zendt NPO 2 het tweeluik ‘In de stroom van de 10.000 dingen’ uit. Deze bijzondere documentaire van Laetitia Schoofs biedt over een periode van vijf jaar een intieme blik op het leven en werk van de New Yorkse zenmeesters Koshin en Chodo. Als echtpaar en partners in stervensbegeleiding delen zij hun diepgaande visie op het leven en de dood geworteld in het zenboeddhisme.
Peter – ‘Mijnheer Pijls ziet er vandaag niet zo verzorgd uit’
De psychiater bij de crisisdienst was trouwens wel geweldig. Ze had zelf ook een psychose gehad, wat me enorm geruststelde.
Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’
‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´
Straatarts Michelle van Tongerloo – ‘Ik zie de hele wereld in mijn spreekkamer voorbij komen’
Lang niet alle patiënten kan ze helpen, en toch denkt de Rotterdamse straatarts Michelle van Tongerloo veel te kunnen betekenen. ‘Veel van mijn patiënten zijn wantrouwend omdat hun hulpvraag al bij zoveel instanties is afgewezen. “Nee, we kunnen je niet helpen want je kruist niet helemaal de juiste vakjes aan.” Waar deze mensen behoefte aan hebben, is contact op menselijk niveau. Ik laat zien dat ik om ze geef. Ik heb geleerd om alle standaard communicatietechnieken van de opleiding te laten vallen.’
Thuiskomen in het Levensweb (2 en slot)
Het lijkt wel of we gevoelloos en cynisch geworden zijn en ons niet verantwoordelijk voelen voor wat er gebeurt met het leven op aarde. De gevaren die het leven op aarde bedreigen zijn zo gigantisch dat ze ons verlammen. In plaats van in actie te schieten maken we onze rolluiken dicht en vluchten weg in amusement en andere zaken.
Het jaar 2024 – dag 333 – poep
De ouderen en de commercials.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Hersenpacemaker tegen uitbehandelde dwangklachten
De resultaten van deep brain stimulation bij mensen met een ernstige dwangstoornis blijken net zo bewezen effectief als bij parkinson. Toch verwijzen huisartsen en psychiaters deze patiënten niet door voor deze ingreep. Amsterdam UMC is een onderzoek gestart naar de oorzaken.
ZENZONDERZEN – literatuur en verder – vader
Heeft hij het doel bereikt waarnaar zenstudenten streven? Het leven is altijd nieuw voor hem, steeds gebeurt er iets totaal onverwachts. ‘To be completely in the dark, not having any clue. Being totally blind.’ Nee, dit was niet zijn bedoeling. Hij is een gevangene van zijn situatie. Vader is geen zenmeester. Maar hij leert me aan zijn ziekbed wel een heleboel. Dat je met denken alleen niet voorbij lichaam en geest komt. ‘Drop body and mind.’ Dat ieder moment van het leven van onschatbare waarde is.
Boekbespreking – Dansen met je ego
Het is een opmerkelijk helder en toegankelijk geschreven boekje. Het is ook didactisch heel goed van opzet en heel geschikt voor het middelbaar onderwijs. Het verdient een plaats in elke schooltas naast de schoolagenda.
Boeken – Gemoedsbewegingen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Herman van Praag eerst in gevangenschap in Barneveld, daarna werd hij overgebracht naar Kamp Westerbork en later naar Theresienstadt, waar hij het einde van de oorlog meemaakte. In de trein terug uit Theresienstadt nam hij zich voor iets van het leven te maken en daarin is hij glansrijk geslaagd. Hij groeide uit tot een van de grootste psychiaters die Nederland heeft voortgebracht en verwierf internationale faam. Na zijn emeritaat schreef hij vooral over religie. In deze autobiografie ligt de nadruk op zijn gevoelsleven.
Ton Lathouwers: ’het is altijd de enkeling die lijdt’
Ton Lathouwers: ‘Het is een groot gevaar dat we in aantallen gaan denken. Zoveel mensen hebben corona…’ ‘Het aantal besmetten stijgt, of daalt…’ ‘Zoveel mensen zijn genezen..’. Et cetera. Al zou slechts een enkel mens lijden aan het corona-virus, dan is dat al verschrikkelijk. Misschien is dat nog wel wanhopiger, want dan ben je de enige.’
Peter – Verlies als kwaliteit (2015)
Ik moet wel eens glimlachen als ik bedenk dat ik veel lijk op een monnik die in een doodstille kloostercel bidt en mediteert. En dan te bedenken dat ik diep van binnen een schranser ben en te lang zo leefde. Het kost me juist daarom weinig moeite me te verplaatsen in de drijfveren van de asceet die ik werd. Al zal mijn afkeer van monotheïstische religies voorkomen dat ik me daadwerkelijk ooit terugtrek in een kloostercel (en me bijvoorbeeld laat inmetselen, wat heremieten in de Middeleeuwen wel deden).
Het jaar 2024 – dag 310 – bardowarmte
Ik draag kloosterschoenen, in een seconde zijn ze van de voeten.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Peter – Dertien jaar mededogen in Venray
Terecht zag Michel Foucault dat de omgang met zogenaamde gestoorden of krankzinnigheid tijd- en modegebonden is. Het Middeleeuwse Dolhuys waar de kleinburger op zondag tegen betaling vastgeketende mensen mocht uitlachen en sarren lijkt passé. De realiteit is anders.
Veilig Samen Leven – Grootste interactieve expositie over veiligheid in Nederland
In een wereld waar veiligheid voor velen vanzelfsprekend lijkt, moeten sommige mensen elke dag vechten voor hun plek in de samenleving. Veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid. Deze expositie nodigt bezoekers uit om bestaande vooroordelen te doorbreken, ruimte te creëren voor dialoog en samen te bouwen aan een meer inclusieve en veilige samenleving waarin iedereen zich gehoord en beschermd voelt.
AIV – Nederland dient zijn Israël/Palestinabeleid te herzien
Het advies betreft het uitblijven van een adequate internationale reactie. De Raad wijst er nadrukkelijk op dat de VS, Arabische staten, de EU en Nederland het hebben laten afweten, zowel wat betreft de inzet voor de-escalatie en een duurzaam staakt-het-vuren, als voor conflictoplossing op langere termijn.
Boeken – Ander woord voor moeder
Auke Leistra was de veertig al gepasseerd toen hij erachter kwam dat hij in zijn eerste anderhalve levensjaar lange tijd niet bij zijn moeder had gewoond, omdat ze toen ‘psychisch labiel’ was. Hij werd ondergebracht bij een verre tante, van wie hem nooit meer was verteld dan dat ze ‘hem had leren lopen’.
Het jaar 2024 – dag 295 – rotzooi
Bij die man kon je beter niet over de vloer komen…
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Tibetanen bezorgd over China’s plannen om pensioenleeftijd te verhogen
Overheidsmedewerkers in Tibet uiten hun bezorgdheid over een plan om China’s pensioenleeftijd te verhogen. Ze zeggen dat de maatregel hen zal dwingen om op latere leeftijd te gaan werken en dat plannen om een zakelijke onderneming op te zetten hierdoor op de lange baan worden geschoven.
Peter – Ted Nugent aan de Bleek
De eerste yogales die ik sinds mijn 27ste volgde had een voorgeschiedenis van 13 jaar. Sinds ik in Venray woonde, overwoog ik opnieuw Hathayogales te volgen. Ik sprak er meer dan eens met inwoners over. Meestal dames van 60 jaar of ouder die mij wezen op de yogalessen die ze volgden in bijvoorbeeld de Melkfabriek in Leunen.