Jammer dat veel restaurants ofwel geen vegan menuopties hebben, ofwel er niet veel van bakken. Thuis is het makkelijker om lekker én vegan te eten. Bijvoorbeeld met deze vegan lasagne. Dit recept is oorspronkelijk van Onno Kleyn, ik heb het plantaardig gemaakt: Lasagne met bloemkool, walnoten en zongedroogde tomaten.
Voedsel
B’eter Rode-linzensoep met dille en munt
Als je eenmaal iets onder de leden hebt, krijg je vaak veel medicijnen voorgeschreven. Maar zelf geloof ik sterk in het herstellende vermogen van het lichaam. En in de helende werking van gezonde voeding. Iets waarover artsen vaak geen idee hebben. Voeding en gezondheid komen in hun opleiding nauwelijks aan bod. Mijn streven is om fris en energiek te zijn. Voeding als medicijn.
‘Red ons groen, weg met grijs!’ voor behoud van de Lutkemeerpolder
Groen of Grijs? De toekomst van de Lutkemeerpolder, de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam, wordt in 2024 bepaald. De bouw van het grootste distributiecentrum (7 voetbalvelden) door projectontwikkelaar Proptimize staat voor eind Q1 gepland. Ook staat de gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan op de agenda bij de gemeenteraad.
B’eter Vegan brownies
Ergens heb ik gelezen dat een gemiddeld mens maar een bepaald aantal verstandige beslissingen op een dag kan nemen. Zijn die eenmaal genomen, dan is het saldo op. Dan heb je een kort lontje, of bezwijk je voor de verlokkingen van fast food. Nu zijn mensen met bijvoorbeeld financiële problemen sneller door hun saldo heen: ze moeten immers bij alles wat ze doen nadenken over de financiële consequenties. Ze moeten elk dubbeltje omdraaien, als het ware. Veel mensen aan de onderkant van de samenleving hebben bovendien nare dingen meegemaakt in hun jeugd: verslaving, geestesziekte, werkloosheid, armoede, huiselijk geweld. Er kan veel zijn dat ze wegtrekt uit het huidige moment naar het verleden, of juist naar zorgen of angst voor de toekomst. Er is veel lijden, er zijn oorzaken van lijden, maar er is geen pad.
B’eter Geroosterde pompoen uit ‘Jerusalem’
Jerusalem is een smeltkroes, en Joden en Arabieren maken en eten vaak dezelfde gerechten, zoals hummus en falafel. Yotam Ottolenghi en Sami Tamini hebben elkaar pas leren kennen toen ze allebei chef kok waren in Londen, en vrienden en collega’s werden. Het boek is prachtig uitgevoerd en geïllustreerd, en bevat, uiteraard, geweldige recepten uit Jerusalem. En het ademt een sfeer van vrede. Voedsel dat verbindt.
Vogels kunnen nu wel extra energie gebruiken
Met het voeren van vogels doe je ook jezelf een groot plezier. Vogels hebben namelijk razendsnel door waar iets te halen valt. In een mum van tijd hangt er een pimpelmees aan de vetbol, smult de merel van de appel en snoept de grote bonte specht van de vogelpindakaas.
Foodwatch – Haal de industrie van tafel bij het maken van gezondheidsbeleid.
Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat in plaats van de doelstelling dat maximaal 38% van de volwassen Nederlanders in 2040 te zwaar zou zijn, dit gaat oplopen van 50% te zwaar nu naar 55% in 2040.
B’eter Bloemkoolsoep van geroosterde bloemkool
Het recept dat ik hier vandaag deel is nieuwerwets – soep maken van in de oven geroosterde groenten deden we in de vorige eeuw niet – maar niet moeilijk en met overwegend bekende ingrediënten. Bloemkolen worden in Nederland en omringende landen in de volle grond geteeld en hebben dus geen lange reis achter de rug, of een energieslurpende kas nodig. Amandelen zijn lang houdbaar – maar er is helaas veel water nodig voor de teelt. De salie haalde ik gewoon uit de tuin.
B’eter – Muhammara
Tegenwoordig kun je van alles kopen in de gemiddelde supermarkt dat je tien jaar geleden, toen ik met deze rubriek begon, niet kon kopen: vele soorten hummus, baba ganoush, muhammara. Fijn dat er zoveel soorten plantaardig broodbeleg en dips voor bij de borrel zijn bijgekomen, alleen loont het nog altijd om, als de tijd het toelaat, deze smeersels zelf te maken: het wordt veel lekkerder.
B’eter – Bun Cha: Vietnamese maaltijdsalade
Het is bij ons thuis traditie dat de jarige bepaalt wat er op zijn of haar verjaardag gekookt wordt. Vorige week was ik aan de beurt. De keuze viel op Bun Cha: Vietnamese maaltijdsalade. Ik vind dit erg lekker, en eet het ook als eerbetoon aan Thich Nhat Hanh, de oorspronkelijk Vietnamese zenmonnik, stichter van de Plum Village traditie.
B’eter Chocoladeworteltjestaart met roomkaas (vegan)
Door een vriendin werd ik attent gemaakt op het kookboek Anything You Can Cook, I Can Cook Vegan van Richard Makin. Echt iets voor mij, dacht ze. Ik bedankte haar vriendelijk, en dacht: nee, ik ben juist op zoek naar traditionele recepten die uit zichzelf al vegan zijn, zoals falafel en gado gado.
De konijnenhouderij vier jaar later: De dieren lijden nog steeds in krappe kooitjes
Terwijl Animal Rights wacht op handhaving door de NVWA naderen de feestdagen. De consumptie van konijnenvlees is in Nederland niet populair en ligt rond de 600 gram per hoofd van de bevolking per jaar, met vooral een piek rond Kerst. Nederland heeft geen gespecialiseerd slachthuis voor konijnen en de ‘slachtrijpe’ dieren van de 30 overgebleven bedrijven gaan dan ook op transport naar vooral België. Slechts een deel vindt de weg weer terug naar Nederlandse supermarkten. ‘Het is dus een sector die eenvoudig op te doeken is en praktisch niemand zal missen,’ zegt Hartland van Animal Rights.
Foodwatch: extreem vervuild kinderfruit zorgt voor acute gezondheidsrisico’s
In één meting op druiven werd een gifcocktail van 35 bestrijdingsmiddelen aangetroffen; nooit eerder trof de NVWA zoveel gif in één druivenmeting aan.
Blue Band Roombeter wint Gouden Windei van Foodwatch
De misleiding bij Blue Band Roombeter zit hem in hoe sluw de naam en verpakking van dit plantaardige alternatief op roomboter lijken. Roombeter schrijf je met een ‘e’ in plaats van een ‘o’, en het zit in de bekende gouden wikkel. “Handige marketingtruc” en “wat flauw dit!” zijn veelgehoorde commentaren die Foodwatch van boze consumenten heeft gekregen. De voedselwaakhond heeft in de 14 jaar dat het Gouden Windei wordt uitgereikt nog nooit zoveel klachten over één product ontvangen.
‘Onkruidbestrijdingsmiddel mogelijk giftig voor jonge haviken’
Sinds de jaren ’90 wordt bij roofvogels het fenomeen “pinching-off” waargenomen. Hierbij verliezen kuikens in het nest (een deel van) hun vliegveren. De laatste 10 jaar zien waarnemers van de Werkgroep Roofvogels Nederland zelfs dat kuikens al hun veren verliezen, inclusief hun nestdons. Dit heeft grote gevolgen want de aangetaste jongen kunnen niet uitvliegen en overlijden.
Bhutan onthult Gelephu Mindfulness City SAR Project om geluk en voorspoed in regio te bevorderen
Om ervoor te zorgen dat de stad in overeenstemming is met de Bhutanese cultuur en waarden, zal er een rigoureus screeningsproces zijn voor bedrijven en individuen die naar Gelephu komen. Dankzij de invitation-only aanpak kan Bhutan bedrijven selecteren die aansluiten bij de belangen en waarden van het land.
B’eter- Pindasoep
Het moet ergens rond 1990 geweest zijn dat ik voor het eerst kennismaakte met pindasoep. Burgers’ Bush, ’s werelds toen nog grootste overdekte regenwoud, was de plaats van handeling. Mijn partner en ik, toen nog jong en kinderloos, zouden voor het eerst van ons leven een verre reis maken naar een tropisch land, en het leek ons leuk om ter voorbereiding een bezoekje te brengen aan Burgers’ Bush. Om alvast de sfeer van een regenwoud te kunnen proeven: de vochtige hitte, de tropische bomen en planten, de geluiden. Er was toen ook een restaurantje, en ze serveerden ook tropische gerechten, zoals pindasoep. Ik vond het heerlijk!
Het jaar 2023 – dag 347 – kinderen
God.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Rechtbank trekt streep door spieringvisserij in Waddenzee
Spiering is essentieel voedsel voor de visetende vogelsoorten waarvoor deze twee Natura 2000-gebieden zijn aangewezen, waaronder aalscholver, fuut, grote zaagbek, middelste zaagbek, nonnetje, dwergmeeuw, visdief en zwarte stern. Vogels waar het in veel gevallen niet goed mee gaat, mede als gevolg van een gebrek aan voedsel.
B’eter – Tweemaal witte bonen in de hoofdrol
Witte bonen. Wie kent ze niet? Vaak worden ze gegeten als witte bonen in zoetige tomatensaus. Maar er kan veel meer mee! In de vorige eeuw was het aanbod peulvruchten in de supermarkt beperkt tot witte bonen, bruine bonen, kapucijners, linzen, groene erwten en spliterwten. Sindsdien zijn daar bij gekomen: lima bonen, zwarte bonen, kidney bonen, zwartoogbonen, kikkererwten, belugalinzen, rode linzen, gele linzen, enzovoort.
B’eter – Simpele kruidige pompoencake
Ik hou van simpele recepten die je uit je hoofd kunt leren en in een handomdraai kunt maken. Enige nadeel van dit recept is dat je even een pompoen tot puree moet koken en stampen. In het originele recept uit de VS gebruiken ze pompoenpuree uit blik. Dat hebben we hier in Nederland niet. Maar versgemaakte pompoenpuree smaakt ongetwijfeld beter.
Voedselpark en OBA – Wat eet Nieuw West?
Voedselpark Amsterdam is een ambitieus burgerinitiatief, gesteund door een groeiende groep van bewoners en organisaties. Meer dan 15.000 mensen ondersteunen het idee om de Lutkemeer opnieuw te bestemmen als landbouwgrond en hier een Voedselpark te realiseren voor de Amsterdamse bewoners.
Wakker Dier – Vier op de tien sterrenrestaurants serveert foie gras
Wakker Dier onderzocht de menukaarten van de 125 sterrenrestaurants in Nederland en trof daar in 54 gevallen foie gras aan. Dit product is vooral populair tijdens de feestdagen en staat ook wel op de kaart als ‘ganzenlever’ of ‘eendenlever’. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Deze restaurants staan bekend om hun hoge kwaliteit. Maar dit vreselijke product is verre van sterwaardig.”
Kom unieke Tibetaanse cultuur vieren op Tibet Festival
Op het festival wordt de rijkdom van de Tibetaanse cultuur gevierd met muzikale optredens, workshops, documentaires en heerlijke Tibetaanse gerechten. De opbrengst is bestemd voor een nog op te richten Tibetaans Cultureel Centrum.