Aan de vooravond van Dierendag gaat Esther Molenwijk (podcast Studio plantaardig) in gesprek met jonge activisten, vega-koks in opleiding, Amsterdamse instanties en de wethouder.
Voedsel
B’eter Blaadjes met gaatjes (dan met gif) en Japanse soep met paksoi
Wij mensen zijn erg visueel ingesteld – ook ik. In de supermarkt laten we imperfecte groente en fruit met een vlekje of met gaatjes in de blaadjes liggen, we gaan voor de smetteloze variant ernaast. Dat deze vaak vol zit met een cocktail van pesticiden en andere giftige chemicaliën nemen we voor lief. We zien het immers niet, en als visueel ingestelde soort vinden we een fris en fruitig – appetijtelijk – uiterlijk heel belangrijk.
Wageningen University & Research ontdekt nieuwe manier veilig recyclen voedselverpakkingen
Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben in een recent onderzoek aangetoond dat het recyclen van voedselverpakkingen, zoals plastic melkflessen, zeer uitdagend is maar met specifieke sorteermethoden wel degelijk mogelijk. Door gebruik te maken van markers of AI-herkenning kunnen deze verpakkingen op termijn effectief worden gescheiden, wat de kans op besmetting in het recyclaat aanzienlijk verkleint en de voedselveiligheid waarborgt.
Ervaar transformatie en verbinding: het Golden Circles Festival 2024
Dit tweedaagse evenement biedt volgens de organisatoren een unieke mix van spiritualiteit, bewustwording en plezier met activiteiten zoals cacao ceremonies, ademsessies, soundhealing, yoga, drumcirkels en meer. Het festival heeft volgens de organisatoren als doel mensen te verwonderen, het collectieve bewustzijn te verhogen en vooral samen te verbinden, samen te genieten en plezier maken.
B’eter Romige citroenpasta
Pasta is er in allerlei soorten en maten en je kunt er vele kanten mee op. Op vakantie eten we vaak pasta met (plantaardige) pesto: klaar in een handomdraai en je hebt maar één pan en één gaspit nodig. De luxe versie is met een blikje (plantaardige) tonijn – maar plantaardige tonijn kan ik niet aanraden, ik vond de smaak tegenvallen. Het deed me denken aan goedkoop hondenvoer – qua geur, niet dat ik dat ooit geproefd heb. Maar ik juich het uiteraard toe dat er naast blikjes tonijn tegenwoordig ook plantaardige tonijn in de schappen staat.
Wakker Dier – Sloopmelk in Fristi, Activia en Melkan
Wakker Dier wil dat sloopmelk uit de schappen verdwijnt en dat alle zuivel minimaal voldoet aan de eisen van één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming of van Nederlands biologisch (EKO). Binnen deze keurmerken ligt de nadruk op gezondere dieren die minder melk hoeven te geven en zijn de leefomstandigheden aanzienlijk beter.
Crisis – ‘Met je handen werken, nieuwe dingen leren, goed voor je hersenen’
Soms inspireert een (fictieve) crisis zo enorm dat je het op je leven of land betrekt. In Het Ministerie voor de Toekomst beschrijft Kim Stanley Robinson een angstaanjagende hittegolf in India. In de maatschappelijke ontwrichting die daarop volgt, besluit de Indiase regering het juiste te doen zoals het kastenstelsel afschaffen en sulfur dioxide in de hoge lucht spuiten om de genadeloze zon te temperen. Wat kunnen wij bereiken door bijvoorbeeld ons werk anders in te richten hetgeen mogelijk wordt gemaakt wanneer onze regering besluit tot een basisinkomen? Welke problemen kunnen wij aanpakken?
Foodwatch – Nederlandse mannen bereiken al jaarlijkse zoutlimiet
Uit de meest recente Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM blijkt dat Nederlandse mannen in de genoemde leeftijdsgroep gemiddeld 8,0 gram zout per dag consumeren. Dit is 60% meer dan de door de WHO aanbevolen maximumlimiet van 5,0 gram per dag.
B’eter ‘Kip’ uit het bos
18 miljoen mensen, op ons hele kleine stukje Aarde. Hoe kunnen we die voeden zonder dat we Moeder Aarde helemaal uitputten? Het gangbare landbouwsysteem zit op een doodlopende weg. Het degradeert de bodem en vervuilt bodem, water en atmosfeer. Door al dat gesleep met veevoer en kunstmest raakt het systeem verder uit balans en zitten wij met een stikstofcrisis, terwijl de zee en de atmosfeer steeds verder opwarmen en het weer steeds extremer wordt.
Wakker Dier – Groei in aantal vega-aanbiedingen blijft uit
Het aantal vega-aanbiedingen bij supermarkten is voor het derde jaar op rij amper gestegen. Dit blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Ook in verhouding tot het aantal vleesaanbiedingen verbeterde er weinig: tegenover één promotie voor een vleesvervanger staan drie promoties voor vlees.
Première van de documentaire: Het Goud van Amsterdam
De korte documentaire laat heel goed zien wat de impact is van het werken met lokale klei uit de Lutkemeerpolder, de laatste vruchtbare zeeklei van Amsterdam. Ontdek hoe stadsbewoners opnieuw verbinding maken met de aarde, hun omgeving.
B’eter – Bietjes
Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Het bietje.
B’eter – bloemkool
Stilstaan bij wat je eet is niet alleen verrijkend, het wijst je ook de weg naar wat je er wel en niet van kunt verwachten. Zo kun je de eigen perceptie soms behoorlijk bijstellen. Kijk bijvoorbeeld eens echt goed naar bloemkool. Bloemkool is een kool, maar ook een bloem. Op kleine steeltjes zitten witte knopjes gerangschikt, alsof het fractals zijn zo mooi. De witte kleur zet je op het spoor van de calcium die een bloemkool kan leveren. Vandaag een mooie aflevering van Jessica Hummel, bedenkster van de rubriek B’eter.
Wakker Dier waarschuwt voor sloopmelk in A-merken
Wakker Dier wil dat sloopmelk uit de schappen verdwijnt en dat alle zuivel minimaal voldoet aan de eisen van één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming of van Nederlands biologisch (EKO). Binnen deze keurmerken ligt de nadruk op gezondere dieren die minder melk hoeven te geven en zijn de leefomstandigheden aanzienlijk beter. Op dit moment draagt minder dan tien procent van de zuivel in de supermarkten een van deze keurmerken.
Haiku – puber
…
Wakker Dier – Start verkiezing: wie wint de Koelste Koeienweide Cup?
Omdat koeien al bij temperaturen vanaf 21 graden last kunnen hebben van hitte, is schaduw in de wei essentieel. Maar in een steekproef bij koeien in de wei van Wakker Dier in 2022 had bijna driekwart van de koeien geen schaduw. Met deze verkiezing geeft Wakker Dier een podium aan boeren die hun koeien wél schaduw bieden.
Foodwatch – consumenten nog steeds misleid met label ‘volkoren’
Het is volgens Foodwatch compleet onacceptabel dat voedselproducenten en supermarkten in Nederland nog steeds consumenten misleiden met het label ‘volkoren’ op voedselproducten die niet volledig uit volkorenmeel bestaan.
Warmonderhof toont buiten-expo ‘Food for Thought’ van Kadir van Lohuizen
Een gemiddelde maaltijd heeft zo ongeveer 30.000 kilometer afgelegd. Dat is even ver als naar Australië en weer terug. Dat is indrukwekkend, maar niet duurzaam en het kan ook anders. De tentoonstelling is te zien op nóg drie boerenerven; Burgerboerdij de Patrijs in Lochem, Boerderij Boterhuys in Warmond en De Groene Griffioen in Weesp. Al deze boerenbedrijven, die ieder werken aan een volhoudbaar voedselsysteem dat de lokale gemeenschap van voedsel voorziet, willen het gesprek over voedsel naar het boerenerf brengen.
B’eter Blote billen in het gras: stoofschotel met limabonen en snijbonen
Toen ik ruim een jaar geleden met deze rubriek begon, wilde ik graag schrijven over oudhollandse recepten die uit zichzelf al vegetarisch of vegan zijn, of gemakkelijk plantaardig te maken. Doordat ik last kreeg van lichamelijke ongemakken, in combinatie met een drukke baan in het onderwijs, heb ik aan dit project niet de tijd en aandacht gegeven die ik voor ogen had. Maar van de week keek ik in de groentela, zag twee pakken snijbonen, en dacht aan een oudhollands recept dat aan bovengenoemde criteria voldoet: blote billetjes in het gras. Ik had nog een aangebroken zak limabonen staan. Het werden grote billen in het gras. Een oudhollands recept met een mediterrane twist.
Extinction Rebellion voert actie tegen glyfosaat bij het CTGB
Glyfosaat wordt in verband gebracht met de ziekte van Parkinson, Alzheimer en andere neurologische aandoeningen. Recent onderzoek heeft een kankerverwekkend effect op muizen aangetoond. Insectenpopulaties – ook de bijen en andere bestuivers die nodig zijn voor ons voedsel – storten in. Water- en bodembronnen zijn zo vervuild door glyfosaat en andere pesticiden dat we ons drinkwater nauwelijks schoon en gifvrij kunnen krijgen.
Vegetarisch feesten bij achttien festivals
Amsterdam Open Air, Awakenings Summer Festival, Awakenings Upclose, Dekmantel, Eurosonic Noorderslag, Georgies Wundergarten, Into the Woods, Lentekabinet, Milkshake, Paradigm, Wildeburg, Wilde Weide, Wonderfeel, ZeeZout en festival de Zon serveren dit jaar geen vlees en vis. Bij DGTL, MOMO en Left of the Dial is het menu zelfs volledig plantaardig.
B’eter: Simpele wrap-pizza’s voor vrijdag restjesdag
Vrijdag is bij ons vaak restjesdag. Toen het vanavond bijna etenstijd was, keek ik rond in kast en koelkast op zoek naar over datum producten. We vonden een pak wraps dat al enkele weken over datum was. Hoogste tijd om die op te maken. Ze kwamen glansrijk door de kijk & ruik & proef test
B’eter Simpele doordeweekse groentencurry met garam masala
Een goede maaltijd is voor mij een maaltijd die ten eerste plantaardig is, ten tweede veel groente bevat, ten derde geen witte rijst, pasta of grote hoeveelheden aardappelen maar zilvervliesrijst, volkoren pasta of volle granen, en tot slot iets eiwitrijks. Daarnaast uiteraard ook smaakmakers zoals kruiden en specerijen.
Foodwatch: EU moet junkfood-industrie ter verantwoording roepen
In het rapport laat de WHO zien hoe bepaalde machtige industrieën in heel Europa ziekten en vroegtijdige sterfte aanwakkeren, onder andere door zich te richten op wetgeving ter voorkoming en beheersing van niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes en hun risicofactoren zoals tabaks- en alcoholgebruik, ongezonde voeding en obesitas.