Onze welvaart kwam tot stand door onze gang door de wereld, politiek en economisch. Na een periode van halen, zullen we nu gaan brengen. Wat wij binnenlands ondernemen zal in dienst staan van wat we in het buitenland doen. De vijf grote problemen waar de wereld mee te maken heeft, zullen leidend zijn bij ons beleid. Armoede, oorlog, klimaat, migratie en diversiteit schreeuwen om een constructieve benadering op wereldniveau. De mensheid leeft nu immers permanent in de gevarenzone.
Voedsel
Opnieuw klachten over kindermarketing door varkenssector
In 2020 stuurt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) ongevraagd het lesmateriaal The Pig Story naar basisscholen. Het materiaal schetst een rooskleurig beeld van de varkenssector, zonder vermelding van het dagelijkse dierenleed. Ook veevoedergigant De Heus verspreidt volgens Varkens in Nood via de website De Heus Kidzz misleidende informatie gericht op jonge kinderen. Ze omschrijven een varkensbedrijf als een ‘gezellige beestenboel waar varkens spelen met hun speelgoed’.
B’eter Appeltaart
Terwijl ik dit schrijf liggen ze naast me op tafel heerlijk te geuren: vers geraapte appels uit eigen tuin. Onze appelboom heeft dit jaar, veel vroeger dan andere jaren, een behoorlijke oogst appels opgeleverd. We plukken ze niet, nee, we rapen de afgevallen appeltjes. Kilo’s. Liefst vóór de slakken en andere dieren ze al te veel aanvreten of de beurse plekken (door de valpartij) rotte plekken worden.
Wakker Dier – Nauwelijks kant-en-klaarmaaltijden zonder dieren
Maar liefst 96 procent van de verse kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt bevat dierlijke ingrediënten zoals vlees, vis, ei en kaas. En 82 procent bevat vlees of vis, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.
Foodwatch gelijk gekregen van de Reclame Code Commissie in klachten tegen oplichterij
Foodwatch klaagde al in maart 2024 over idyllische reclames over vrije uitloop van hennen op eierdoosjes tijdens een ophokplicht. In werkelijkheid hebben veel kippen maandenlang verplicht binnen gezeten vanwege de aanhoudende vogelgriep (tot 24 april 2024 toen de Rijksoverheid de ophokplicht geheel introk). Foodwatch diende daarom klachten in over teksten over de kippen op de eierdoosjes zoals “Overdag genieten zij van de vrije uitloop waar ze zich heerlijk kunnen uitleven.” en illustraties van kippen die vrij rondscharrelen in een weiland met bloemen.
Wakker Dier dient klacht in over onzuiver Schoolmelkprogramma
In strijd met het sponsorconvenant voor het onderwijs zijn scholen binnen het Schoolmelkprogramma verplicht om eenzijdig en deels onjuist lesmateriaal af te nemen, ontwikkeld door de zuivelsector zelf. Wakker Dier dient hierover een klacht in bij de Onderwijsinspectie en minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW
Leven in Thailand – Gelukszoeker
Tja, kippen zijn rare dieren. Een kip die op ons landje geboren is de toegang willen ontzeggen. Bang zijn dat nieuwelingen de welvaart afnemen en niet zien dat ze daar juist iets aan toevoegen.
Varkens in Nood start klantenactie tegen supermarkten over wrede krulstaartpraktijken
Hoewel het al 30 jaar verboden is, wordt nog steeds bij 99% van alle biggen in de vleesindustrie het krulstaartje afgebrand. Als supermarkten een fractie meer zouden betalen voor varkensvlees dan kunnen veehouders stoppen met het afbranden van biggenstaartjes. Varkens in Nood roept consumenten op om hun supermarkt te laten stoppen met de verkoop van het vlees van deze verminkte varkens.
B’eter 3 x bloemkool uit de oven
Bloemkool is zo veelzijdig, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik at het zelfs drie keer deze week. Lekker en eenvoudig is om bloemkoolroosjes in de oven te bakken. Toevallig maakte onze dochter dit gerecht begin deze week: bloemkoolroosjes met kruidenmix van Santa Maria “Seasoning mix for Crispy Chicken; perfect for chicken, also great with cauliflower”.
Foodwatch – Terugtrekking Danone toont noodzaak verplichte Nutri-Score aan
Voedselwaakhond Foodwatch uit scherpe kritiek op de aankondiging van Danone om Nutri-Score niet langer te gebruiken op sommige van haar producten. De beslissing van de voedselgigant laat heel duidelijk zien dat een voedselkeuzelogo alleen kan werken als deze verplicht wordt gesteld in Europa. Zo niet, dan kan elk voedselbedrijf naar believen de Nutri-Score wel op gezonde, maar niet op ongezonde producten plakken.
Laat de Vincent van Gogh in jezelf naar voren komen
In de Lutkemeerpolder komen nu lange rijen met zonnebloemen in bloei te staan. We nodigen iedereen uit om deze prachtige hoopvolle bloemen vast te leggen op je eigen creatieve manier. Maak een tekening, foto of filmpje van de zonnebloemen en de (nu nog!) ongerepte horizon en laat de Vincent van Gogh in jezelf naar voren komen! Deel jouw kunstwerken met ons en laat zien hoe jij de zonnebloemen en de toekomst van de Lutkemeerpolder ziet.
Tweede stadsdebat ‘Eet mij niet’
Aan de vooravond van Dierendag gaat Esther Molenwijk (podcast Studio plantaardig) in gesprek met jonge activisten, vega-koks in opleiding, Amsterdamse instanties en de wethouder.
B’eter Blaadjes met gaatjes (dan met gif) en Japanse soep met paksoi
Wij mensen zijn erg visueel ingesteld – ook ik. In de supermarkt laten we imperfecte groente en fruit met een vlekje of met gaatjes in de blaadjes liggen, we gaan voor de smetteloze variant ernaast. Dat deze vaak vol zit met een cocktail van pesticiden en andere giftige chemicaliën nemen we voor lief. We zien het immers niet, en als visueel ingestelde soort vinden we een fris en fruitig – appetijtelijk – uiterlijk heel belangrijk.
Wageningen University & Research ontdekt nieuwe manier veilig recyclen voedselverpakkingen
Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben in een recent onderzoek aangetoond dat het recyclen van voedselverpakkingen, zoals plastic melkflessen, zeer uitdagend is maar met specifieke sorteermethoden wel degelijk mogelijk. Door gebruik te maken van markers of AI-herkenning kunnen deze verpakkingen op termijn effectief worden gescheiden, wat de kans op besmetting in het recyclaat aanzienlijk verkleint en de voedselveiligheid waarborgt.
Ervaar transformatie en verbinding: het Golden Circles Festival 2024
Dit tweedaagse evenement biedt volgens de organisatoren een unieke mix van spiritualiteit, bewustwording en plezier met activiteiten zoals cacao ceremonies, ademsessies, soundhealing, yoga, drumcirkels en meer. Het festival heeft volgens de organisatoren als doel mensen te verwonderen, het collectieve bewustzijn te verhogen en vooral samen te verbinden, samen te genieten en plezier maken.
B’eter Romige citroenpasta
Pasta is er in allerlei soorten en maten en je kunt er vele kanten mee op. Op vakantie eten we vaak pasta met (plantaardige) pesto: klaar in een handomdraai en je hebt maar één pan en één gaspit nodig. De luxe versie is met een blikje (plantaardige) tonijn – maar plantaardige tonijn kan ik niet aanraden, ik vond de smaak tegenvallen. Het deed me denken aan goedkoop hondenvoer – qua geur, niet dat ik dat ooit geproefd heb. Maar ik juich het uiteraard toe dat er naast blikjes tonijn tegenwoordig ook plantaardige tonijn in de schappen staat.
Wakker Dier – Sloopmelk in Fristi, Activia en Melkan
Wakker Dier wil dat sloopmelk uit de schappen verdwijnt en dat alle zuivel minimaal voldoet aan de eisen van één ster van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming of van Nederlands biologisch (EKO). Binnen deze keurmerken ligt de nadruk op gezondere dieren die minder melk hoeven te geven en zijn de leefomstandigheden aanzienlijk beter.
Crisis – ‘Met je handen werken, nieuwe dingen leren, goed voor je hersenen’
Soms inspireert een (fictieve) crisis zo enorm dat je het op je leven of land betrekt. In Het Ministerie voor de Toekomst beschrijft Kim Stanley Robinson een angstaanjagende hittegolf in India. In de maatschappelijke ontwrichting die daarop volgt, besluit de Indiase regering het juiste te doen zoals het kastenstelsel afschaffen en sulfur dioxide in de hoge lucht spuiten om de genadeloze zon te temperen. Wat kunnen wij bereiken door bijvoorbeeld ons werk anders in te richten hetgeen mogelijk wordt gemaakt wanneer onze regering besluit tot een basisinkomen? Welke problemen kunnen wij aanpakken?
Foodwatch – Nederlandse mannen bereiken al jaarlijkse zoutlimiet
Uit de meest recente Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM blijkt dat Nederlandse mannen in de genoemde leeftijdsgroep gemiddeld 8,0 gram zout per dag consumeren. Dit is 60% meer dan de door de WHO aanbevolen maximumlimiet van 5,0 gram per dag.
B’eter ‘Kip’ uit het bos
18 miljoen mensen, op ons hele kleine stukje Aarde. Hoe kunnen we die voeden zonder dat we Moeder Aarde helemaal uitputten? Het gangbare landbouwsysteem zit op een doodlopende weg. Het degradeert de bodem en vervuilt bodem, water en atmosfeer. Door al dat gesleep met veevoer en kunstmest raakt het systeem verder uit balans en zitten wij met een stikstofcrisis, terwijl de zee en de atmosfeer steeds verder opwarmen en het weer steeds extremer wordt.
Wakker Dier – Groei in aantal vega-aanbiedingen blijft uit
Het aantal vega-aanbiedingen bij supermarkten is voor het derde jaar op rij amper gestegen. Dit blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Ook in verhouding tot het aantal vleesaanbiedingen verbeterde er weinig: tegenover één promotie voor een vleesvervanger staan drie promoties voor vlees.
Première van de documentaire: Het Goud van Amsterdam
De korte documentaire laat heel goed zien wat de impact is van het werken met lokale klei uit de Lutkemeerpolder, de laatste vruchtbare zeeklei van Amsterdam. Ontdek hoe stadsbewoners opnieuw verbinding maken met de aarde, hun omgeving.
B’eter – Bietjes
Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Het bietje.
B’eter – bloemkool
Stilstaan bij wat je eet is niet alleen verrijkend, het wijst je ook de weg naar wat je er wel en niet van kunt verwachten. Zo kun je de eigen perceptie soms behoorlijk bijstellen. Kijk bijvoorbeeld eens echt goed naar bloemkool. Bloemkool is een kool, maar ook een bloem. Op kleine steeltjes zitten witte knopjes gerangschikt, alsof het fractals zijn zo mooi. De witte kleur zet je op het spoor van de calcium die een bloemkool kan leveren. Vandaag een mooie aflevering van Jessica Hummel, bedenkster van de rubriek B’eter.