Slachthuis Gosschalk in Epe overtreedt dagelijks de dierenwelzijnswetten, zo blijkt uit undercoverbeelden van Varkens in Nood. De dieren ervaren veel pijn en angst door het hardhandige optreden van onbekwame medewerkers.
Voedsel
Gruwelpraktijken in slachthuis Twello
Op de beelden is ook te zien hoe een schaap ontsnapt is aan de slachter en zich verschuilt onder de leegbloedende lijken van zijn of haar soortgenoten. De slachter trapt het dier om het uit die schuilplaats te verdrijven met als gevolg dat hij of zij de slachtruimte uit vlucht.
Boeken – ‘Hoe nietsdoen de wereld redt’
Op wereldwijde schaal wordt onze leefomgeving bedreigd. We gebruiken inmiddels 1,7 aardes en Nederlands zelfs het dubbel.
De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel
Al enige tijd leef ik vegan en leef ik me uit in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Een van die experimenten is de Mexicaanse tortillaschotel.
Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.
Leven in Thailand – vies verhaaltje
Weer een half uurtje later moest Mieke even binnen zijn en toen ze weer naar buiten kwam bevestigde ze luid en duidelijk wat ik liever niet wilde horen: “er hangt een lijklucht binnen.”
Het jaar 2021 – dag 152 – foodlifesmatter
Ik deel mensen in naar de originele keuken.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
XR Amsterdam voert actie tegen Rabobank
Woordvoerder en biologisch boerin Roos Saat: ‘De Rabobank financiert het overgrote deel van de Nederlandse landbouw. Door actie te voeren tegen deze bank spreken we het hele giftige landbouwsysteem aan. Ook laten we met deze actie leden van de Rabobank weten waar hun spaargeld in geïnvesteerd wordt.’
Klacht foodwatch tegen kindermarketing McDonald’s op social media
Voedselwaakhond foodwatch eist strengere regelgeving met betrekking tot kindermarketing van ongezonde producten op social media. De huidige regels lopen achter op de realiteit van junkfoodmarketing op populaire social media kanalen, die de voedselvoorkeuren en de koopverzoeken van kinderen kan beïnvloeden.
Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.
Stalbrand eist 4600 slachtoffers – Varkens in Nood roept hulp in van consumenten
Gisteren kwamen 4.600 varkens om het leven bij een stalbrand in Nederweert, Limburg. Varkens in Nood wil dat er snel een einde komt aan de vele onnodige slachtoffers bij stalbranden. De organisatie roept consumenten op om geen vlees meer te eten van varkens die geen vluchtweg hebben bij brand.
B’eter: Recept Vijgenbrood
In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Consumenten nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening, we gooien volgens recente gegevens per jaar 53 kilo voedsel per persoon weg.
foodwatch – Een derde bijzonder hoogleraren voeding WUR nog altijd niet transparant over nevenfuncties
WUR zou transparantie belangrijk vinden en “het registreren van de nevenfuncties van (bijzonder) hoogleraren blijft prioriteit binnen WUR en zal blijvend onder de aandacht worden gebracht en worden gemonitord.” Uit het vervolgonderzoek moet foodwatch echter concluderen dat dit vooral bij mooie woorden blijft – en dat WUR haar belofte aan foodwatch en de Minister van Onderwijs heeft gebroken.
Jan – haiku (25)
Haiku door Jan Zeegers.
Boeken – Bruno Latour – Waar ben ik?
Volgens Bruno Latour zullen we lessen moeten trekken uit de lockdown, want de huidige gezondheidscrisis is nauw verbonden met de klimaatcrisis. Die laatste zal ons op nog grotere schaal met vergelijkbare problemen confronteren.
Europees parlement veroordeelt houden van dieren in kooien in het buitenland
De Europarlementariërs dringen er bij alle wereldwijd opererende Europese voedingsmiddelenbedrijven op aan om, als ze dat nog niet gedaan hebben, een termijn vast te leggen voor het beëindigen van de verkoop van legbatterij eieren in hun internationale toeleveringsketen.
Leven in Thailand – wat ga je er mee doen dan?
Het probleem met rijkdom is dat de meeste mensen niet weten dat ze rijk zijn. Als je geen Elon Musk heet is er altijd wel iemand aan te wijzen die écht rijk is. En als je in een rijk land als Nederland woont valt je rijkdom al helemaal niet op.
Refreshing earth of the heart – mindful eten
In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen.
Thema-avond Pakhuis de Zwijger – De vleesvrije stad
Of je nu al jaren geen vlees eet, flexitariër bent of af en toe al dan niet onbewust wat minder vlees eet, de vleesvrije stad lijkt steeds dichterbij te komen.
foodwatch – Lobby houdt inhoudelijke vermeldingen op alcoholische dranken jarenlang tegen
foodwatch wil dat, net als bij voeding en non-alcoholische dranken, er op alcoholische dranken volledige en transparante etikettering moet komen met vermelding van onder meer ingrediënten, voedingswaarden en calorieën.
Mark Schalken – De Vleesvrije stad
In ‘De vleesvrije stad’ schetst Mark Schalken de band tussen dieren en (teken-)kunst. Hij betoogt dat de moderne tragedie van de dierenindustrie in 2030 ten einde kan zijn. Zijn verhaal vormde het vertrekpunt voor dit boek.
Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus
Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.
Niet alle boeddhistische monniken en nonnen zijn vegetariërs
De Boeddha verwierp het naleven van een streng vegetarisme als een dwingende noodzaak van het monastieke leven, aangezien een dergelijke eis een beperking inhield van de hoeveelheid verdiensten voor leken.
Documentaire – Het Paradijs op aarde begint in Nederland
Stel je voor: het is 2030 en we leven inmiddels, doordat we de zaken slim hebben aangepakt, in een wereld zonder schaarste. Energie, vervoer, gezonde voeding. En door een circulaire aanpak is er nergens meer een tekort aan. Een droom?